Hirdetés

Benjamin Netanjahu iráni válaszcsapástól félti a külföldön élő fiát

Virág Sára portré Virág Sára

A Netanjahu család azt szeretné, ha a Shin Bet fokozottan ügyelne a biztonságukra, különösen a 2023-as igazságügyi reform miatt kitört tiltakozási hullám után. A miniszterelnök emellett azt is kérte, hogy a fia, Jaír Netanjahu is kiemelt védelemben részesüljön egy esetleges iráni bosszú esetére. 

Benjamin Netanjahu nemrég kérvényezte a fia, Jaír Netanjahu körüli biztonsági intézkedések növelését, attól tartva, hogy Irán külföldön csaphat le Iszmail Haníje meggyilkolása után. A miniszterelnökhöz közel álló források szerint a miniszterelnöki hivatal főigazgatója a napokban felkereste a kiemelt személyek védelmével foglalkozó szervezetet, és arra kérte őket, fontolják meg Jaír Netanjahu személyes védelmének a megerősítését, akit jelenleg két Shin Bet-munkatárs vigyáz. (A Shin Bet az izraeli hírszerző közösség egyik szervezete a Moszad és az Aman mellett, feladatuk az országon belüli veszély elhárítása, a terroristák felkutatása és a politikusok védelme – a szerk.) 

A források szerint a kiemelt személyek védelmével foglalkozó szervezet hírszerzési adatokat kért a kívánság alátámasztására, mert mint mondták, nem akarnak "pusztán csak egy megérzésre" alapozni – írja a Jeruselem Post. A 33 éves Jaír Netanjahu 2023 óta Miamiban él, jelenleg a Shin Bet garantálja a biztonságát, évente nagyjából 2,5 millió sékel ellenében. A Netanjahu családot eddig a miniszterelnökség úgynevezett "Mega" egysége védte, ám a 2023-as igazságügyi reformot követő heves tiltakozások után a család ragaszkodott a Shin Bet kiemelt személyeket védő egységéhez. Ezt akkor meg is kapták, a döntés pedig azóta érvényben van. 

A múlt hónapban ismét meghosszabbították az intézkedést, annak ellenére, hogy a Shin Bet már kérte, hogy adják vissza a mebízatást a Mega-nak, mert a háború miatt így is nagyon le vannak terhelve. A kiemelt személyek védelmével foglalkozó bizottság egyik tagja, Moti Shapira a Shin Betben szolgált korábban, ám hiába javasolt csak fél éves hosszabítást, a miniszteri bizottság mégis az egy év mellett döntött. Jaír Netanjahu az ideje nagy részét Miamiban tölti, de az utóbbi hónapokban többször tett látogatást Izraelben is. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés