Hirdetés

Izraeli csapás ölte meg a Fatah egyik tisztviselőjét, közel a regionális háború?

Virág Sára portré Virág Sára

A palesztin Farah mozgalom egyik tisztviselője azzal vádolta meg Izraelt, hogy légicsapásban végeztek a szervezet egy másik magas rangú tisztségviselőjével. 

A palesztin Fatah mozgalom egyik magas rangú tisztviselője közölte: Izrael légicsapásban végzett a szervezet egy másik magas rangú tisztségviselőjével Dél-Libanonban, hogy "regionális háborút robbantsanak ki" – írja a Times of Israel. A Fatah a másik prominens palesztin párt a Hamász mellett. A Fatah és a Hamász közötti konfliktus, vagy más néven a palesztin polgárháború 2006. december 15-én vette kezdetét és mind a mai napig tart. 

A feszültség azután hágott egyre inkább a tetőfokára, miután a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője, a Nobel-békedíjas Jasszer Arafat 2004. november 11-én életét vesztette, és miután Hamász megnyerte a gázai választásokat. "A Fatah tisztviselőjének meggyilkolás csak annak az újabb bizonyítéka, hogy Izrael teljes körű háborút akar kirobbantani a régióban" – fogalmazott Tawfiq Tirawi, a Fatah központi bizottságának tagja az AFP-nek, Khalil Maqdah meggyilkolására utalva.

Izrael azt mondta, hogy azért vette célba Makdah-t, mert Iránnal együttműködve Libanonból finanszírozta pénzzel és fegyverekkel a ciszjordániai terrorsejteket. A támadásra szerdán került sor Szidon városában. Fathi Abu al-Aradat, a Fatah magas rangú tisztviselője megerősítette, hogy Khalil Maqdah, a csoport egyik tisztviselője életét vesztette a támadásban. Egy libanoni biztonsági forrás szerint a támadás éppen az autóját érte. Az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a járművet Ain al-Helweh és Mieh Mieh palesztin táborok közelében célozták be, a mentők pedig egy holttestet emeltek ki az összeégett autóból. A Daily Star emlékeztet: 

Ez az első "hivatalos" támadás a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Fatah ellen, az Izrael és a Hezbollah közötti több mint 10 hónapos határokon átívelő összecsapások közepette. 

Libanon hivatalos nemzeti hírügynöksége arról számolt be, hogy Maqdah életét vesztette egy dróntámadásban. Mounir Maqdah, a Fatah fegyveres szárnyának libanoni vezetője megerősítette a testvére halálhírét, valamint közölte, hogy átvette az irányítást. A Fatah eddig hivatalosan nem állította egyszer sem, hogy támadta volna Izraelt, és azt sem közölték soha, hogy bármilyen tisztviselőjük életét vesztette volna a zsidó állam jóvoltából. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés