Hirdetés

Visszatért az Iszlám Állam és épp letarolja a TikTokot

Virág Sára portré Virág Sára

A Sky News több ezer olyan TikTok bejegyzést fedezett fel, amelyeknek a hanganyaga nagyon hamar az Iszlám Állam propagandavideóihoz vezetett. 

Teljesen ártalmatlannak tűnő TikTok videók: az egyiken két gyermek játszadozik, a másikon épp edz valaki. Bár a tartalom látszólag ártalmatlannak tűnik, a videókhoz mellékelt hanganyag valójában nem az. A képkockák alatt ugyanis a nasheed szól, az arab villágban oly gyakran használt zene, amelyet gyakran kísérnek néhány hangszerrel vagy pedig egyszűen csak dúdolással. Ezek alapvetően teljesen ideológiamentes szólamok, a TikTokon felbukkanó videókban azonban kifejezetten az Iszlám Állam támogatásához kötődnek. A TikTok működése miatt ugyanis könnyedén meg lehet találni a kapcsolódó tartalmakat, amik ugyanezt a dalt használják. 

A portál szerint 439 videó kapcsolatható ezzel a hanggal a TikTok felületén, több pedig hírhedt ISIS tagok képeit tartalmazza. Olyan bejegyzésekre lehet bukkani, amelyek például a nyugati médiában csak Dzsihád John-ként elhíresült hóhér üzeneteit sugározzák. De Irak és Szíria ISIS által ellenőrzött területeiből is bukkannak fel képek, sőt, a szervezet hivatalos oldaláról is. Az egyiken például egy maszkos alak látható, aki épp fegyvert szegez egy rabra, aki azt a hírhedt narancssárga kezeslábast viseli, amit az ISIS áldozatai a kivégzés előtt – írja a lap. A moderátorok pedig sokkal könnyebben kiszúrják a hastegeket, mint az aláfestő zenét, ezért sokkal nehezebb irtani ezt a tartalmat. 

A leggyakrabban használt nasheed a "Dawlati Baqiyah" volt, amelyet legalább ezer bejegyzés használt fel, mielőtt a platform eltávolította volna. A Qamat Al Dawla hangfelvételt a szervezet egyik hivatalos médiaorgánuma, az Ajnad Media Foundation tette közzé, és továbbra is elérhető a platformon, 364 videóban rögzítve. És bár nem mindenki rossz szándékkal használja ezeket a hanganyagokat, a felhasználóknak elég csak rákkattintaniuk az audióra, és percek alatt ISIS-propagandát kapnak a nyakukba. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés