Hirdetés

Ferenc pápa elárulta, mi szerinte a mai világ két legnagyobb problémája

Virág Sára portré Virág Sára

Ferenc pápa már a pápaságának 2013-as kezdetekor leszögezte: kiemelten fontosnak tartja azt, hogy hidakat építsen a kereszténység és más vallások közé. Az egyházfő csütörtökön a világ egyik legnépesebb muszlim többségű országában az indonéz főimám, Naszaruddin Umar társaságában szólt az emberekhez. Közös nyilatkozatukban felhívták a figyelmet a két legkomolyabb válságra: az elembertelenedésre és az éghajlatváltozásra. 

A közös nyilatkozatban többek között azt írták: "Az elembertelenedés globális jelensége a széles körben elterjedt erőszak és a fegyveres konfliktusok formájában jelentkezik, amelyek rengeteg tragikus áldozattal járnak". "Különösen aggasztó, hogy milyen gyakran használják a vallást ezen cselekedetek igazolására, miközben idősek, gyerekek és nők szenvednek tőle" – fogalmaztak a Jakartában aláírt nyilatkozatban, amelyben az is leszögezték, a vallásnak minden esetben az élet védelmét kell elősegítenie. 

Ferenc pápa az éghajlatváltozással kapcsolatban kijelentette, hogy "a teremtett világ emberi kizsákmányolása" olyan pusztító következményekhez vezetett, mint a természeti katasztrófák, a globális felmelegedés és a kiszámíthatatlan időjárás. A katolikus egyház feje csütörtök reggel érkezett meg az Istiqlal-mecsethez, amely Délkelet-Ázsia legnagyobb mecsetje. Indonézia fővárosa a leggyorsabban süllyedő metropolisz a világon, ezért azzal a vitatott megoldással álltak elő, hogy a teljes várost át kellene helyezni valahova máshová. 

Indonéziát kifejezetten érzékenyen érintik az olyan ember okozta környezeti jelenségek, mint a tengerszint-emelkedés, az árvizek vagy a földcsuszamlások. A szóban forgó mecset a város katolikus székesegyházának szomszédságában található, Ferenc pápa pedig meglátogatta a "barátság alagútja" néven ismert aluljárót is, amely az istentiszteleti helyeket köti össze – írja a CNN. Az esemény részeként a pápa az iszlám imákat is meghallgatta. Ferenc pápa indonéziai látogatása és a kiadott nyilatkozat is összhangban van az úgynevezett "hidépítő tevékenységével". 

Indonézia 280 millió lakosának nagyjából a 87 százaléka gyakorolja az iszlám vallást, de emellett 8,6 millió katolikus ember is van. Ferenc pápa szigetországbeli látogatása a keresztények és a muszlimok közötti kapcsolat szimbólumaként is értelmezhető. "Indonézia egy nagyszerű ország, több kultúra, etnikum és hagyomány olvasztótégelye, amely az ország sokszínűségében is jól tükröződik" – fogalmazott Ferenc pápa a csütörtöki találkozón, hozzátéve, hogy :

"Senki ne engedjen a fundamentalizmus és az erőszak csábításának."

A 87 éves pápa az elmúlt években jelentkező egészségügyi problémák ellenére is belefogott abba a rendkívül hosszú utazásba, amelynek a része Indonézia is. Az egyházfő a tervek szerint csütörtökön tart misét a jakartai Nemzeti Stadionban, amelyen várhatóan mintegy 80 000 ember vesz részt. Másnap pedig Pápua Új-Guineába indul, amellyel kezdetét veszi a maratoni12 napos látogatás második szakasza. Ferenc pápa korábban már ellátogatott olyan muszlim nemzetiségű országokba, mint például Egyiptom vagy Marokkó. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés