Hirdetés

Az FBI már tavaly felfigyelt a georgiai lövöldözés 14 éves elkövetőjére, de aztán nem történt semmi

Virág Sára portré Virág Sára

Az FBI már tavaly kihallgatta több névtelenül tett, lövöldözésről szóló fenyegetés miatt azt a 14 éves fiút, akit azzal vádolnak, hogy négy embert meggyilkolt egy georgiai gimnáziumban. 

A 14 éves Colt Gray a 2023-as májusi kihallgatásán következetesen tagadta a rendőrség előtt, hogy bármi köze is lenne azokhoz a fegyvereket ábrázoló képekhez vagy iskolai lövöldözésekre figyelmeztető bejegyzésekhez, amelyekről a hatóságok faggatták. A fiú a gyanú szerint szerdán nyitott tüzet az Apalachee középiskolában Winder városában. A lövöldözésben két tanár és két diák életét vesztette, nyolc diák és egy tanár pedig megsebesült. A fiút felnőttként fogják kezelni az ügyben a bíróságon – írja a BBC

A rendőrség nyilvánosságra hozta az áldozatok nevét is: a két tanár Christina Irimie és Richard Aspinwall, a diákok pedig Mason Schermerhorn és Christian Angulo. 

A FBI közlése szerint ők már 2023 májusában riasztották a helyi bűnüldöző szerveket, miután névtelen bejelentést kaptak egy iskolai lövöldözésről szóló fenyegetésről. Az ügynökség hozzátette, mindössze 24 óra leforgása alatt kiderítették, hogy a fenyegetések Georgia-ból származnak. 

A seriffhelyettesek a fiút és az apját is kihallgatták, akik "azt állították, vannak ugyan vadászfegyverek a házban, de a gyermek felügyelet nélkül nem fér hozzájuk" – idézi az FBI. Az akkor 13 éves fiú tagadta, hogy bármi köze lett volna az iskolák ellen irányuló fenyegetésekhez, a tisztviselők azonban ennek ellenére minden helyi intézményt figyelmeztettek. Az FBI szerint azonban ott és akkor ennél többet nem tettek és nem is tehettek volna. 

Jud Smith seriff elmondta: a fiú azonnal megadta magát a kiérkező rendőröknek, akik mindössze néhány perc alatt már a helyszínen is voltak. A seriff hozzátette, hogy még mindig nem tudják, mi lehetett a fiú indítéka. A diákok szerint hatalmas káosz tört ki az épületben, amikor meglátták a fiatalt fegyverrel a kezében. Lyela Sayarath, aki az állítólagos támadó osztálytársa volt, elmondta, hogy a fiú egy matekórán ment ki a teremből. 

Majd amikor visszajött, kopogtatott az ajtón, mert azok automatikusan záródnak, de egy másik diák már észrevette, hogy fegyver van nála, ezért nem engedte be. Ekkor bement egy másik osztályterembe és ott kezdett lövöldözni – tette hozzá. A 14 éves Marques Coleman arról számolt be, hogy a támadó tíz lövést is leadott, ő pedig többeket is látott vérezni a földön. Szerda este virrasztást tartottak a városban az áldozatok emlékére. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés