Hirdetés

Döbbenetes, hogy miért tiltották be valójában Elon Musk platformját ebben az országban

Virág Sára portré Virág Sára

Brazília teljesen betiltotta az X nevű platformot az országban. 

Teljesen betiltották ax X-et Brazíliában, miután nem tartotta be a legfelsőbb bíróság által megszabott határidőt és nem nevezett ki egy új jogi képviselőt az országban. Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bíró elrendelte a platform "azonnali és teljes körű felfüggesztését" mindaddig, amíg az eleget nem tesz az összes bírósági végzésnek és és ki nem fizeti az összes kiszabott bírságot. 

A vita még áprilisban robbant ki, amikor a bíróság elrendelte több tucat X-fiók felfüggesztését, mert állítólag dezinformációt terjesztettek. Erre Elon Musk úgy reagált: "A szólásszabadság minden demokráciának az alapja, ezt azonban épp most rombolja le Brazíliában egy meg álbíró, pusztán politikai okokból". A közösségi oldalt az ország 200 millió lakosának nagyjából 10 százaléka használja. Szombat reggelre azonban többen is arra panaszkodtak, hogy a felület hozzáférhetetlen lett – írja a BBC

A cég e hónap elején be is zárta a brazíliai irodáját, mert a képviselőjüket állítólag letartóztatással fenyegették, ha nem teljesíti a "cenzúrának" nevezett utasításokat. Moraes rendelete szerint a dezinformáció terjesztésével vádolt X-fiókokat – leginkább Jair Bolsonaro volt jobboldali elnök támogatóit – fel kell függeszteni addig, amíg a vizsgálat folyik. Azt is hozzátette, a cég komoly következményekkel néz szembe, ha bármelyik fiókot újraaktiválják ebben az időszaban. Ám mivel a platform erre nem volt hajlandó, pénzbírságot kapott a nyakába. 

Moraes bíró öt napos határidőt adott az Apple-nek és a Google-nek annak érdekében, hogy eltávolítsák az X-et az alkalmazásboltjaiból valamint blokkolják a platformhoz való hozzáférést az iOS és az Android rendszerekben. A bíró végzése szerint a tilalom mindaddig érvényben marad, amíg X új jogi képviselőt nem nevez ki az országban és ki nem fizeti a bírságot amit a törvények megszegése miatt szabtak ki rá. Az X álláspontja szerint azonban politikai alapon kellett volna canzúrázniuk embereket, és erre nem voltak hajlnadók. Elon Musk cégének, a Starlinknek a bankszámláit pedig már korábban befagyasztották az országban. 

Bolsonaro és támogatói ellen a tavaly január 8-i állítólagos puccskísérlet miatt folyik vizsgálat. A brazil hatóságok korábban már a Telegramot és a Metat is megszorongatták. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés