Hirdetés

Kemény kihallgatással nézett szembe a titkosszolgálat vezetője a Trump elleni merényletkísérlet miatt: "kudarcot vallottunk"

Virág Sára portré Virág Sára

Az Egyesült Államok titkosszolgálati igazgatóját, Kimberly Cheatlet kedden hallgatták meg a képviselőház felügyelőbizottsága előtt a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlettel kapcsolatban. 

A kongresszus republikánus tagjai igencsak ki vannak hegyezve a titkosszolgálatra, főleg, miután részükről csak hárítás érkezett a Trump ellen megkísérelt merénylet után. A meghallgatással kapcsolatban Mike Johnson házelnök úgy fogalmazott: "kötelező műsor" lesz azok számára, akik az ország biztonsági állapota miatt aggódnak. A házelnök a CNN-nek úgy fogalmazott, a titkosszolgálat vezetőjének igencsak sok kérdésre kell válaszolnia, és ezek az aggodalmak ráadául mind a két párt tagjaiban felmerültek. 

Cheatle ügynökségének az a feladata, hogy a regnáló elnököt és annak családját, a korábbi elnököket, a Fehér Ház tagjai és egyéb politikai személyeket védje. A képviselőházat irányító republikánusok most egyesével követelik Kimberly lemondását azután, hogy egy húsz éves fiú nemrég merényletet kísérelt meg Donald Trump ellen. James Comer bizottsági elnök a nyitóbeszédében várhatóan ki fog térni  titkosszolgálat inkompetenciájára – írja a lap. A bizottsági elnök ezen kívül arra is felhívja a figyelmet, hogy Cheatle-nek le kellene mondania, a nő azonban ezt nem hajlandó megtenni. Ezért ma meg kellett jelennie a bizotság előtt, hogy az amerikai nép előtt valljon színt: hogyan képesek valójában ellátni a munkájukat. 

A média eközben arról számolt be, hogy Trump a merényletet megelőző hónapokban többször folyamodott az ügynökséghez azügyben, hogy nagyobb védelmet szeretne magának, ám a kérését "emberhiányra" hivatkozva elutasították. Egyes jelentések szerint Trump már két éve küzd ezzel a problémával. Eric Trump, Trump fia úgy véli, hatalmasat hibázott a szolgálat Cheatle-nek pedig egyértelműen le kellene mondania. 

A házelnök azt is elmondta, a képviselőházi meghallgatás mellett hétfőn további részleteket fognak nyilvánosságra hozni annak a munkacsoportnak a jelentéséből, amelynek a titkosszolgálat magyarázkodásának kivizsgálása volt a feladata. 

Cheatle a meghallgatáson elismerte, hogy a Donald Trump elleni merényletkísérlet „évtizedek óta a legjelentősebb operatív kudarc volt a titkosszolgálatnál”. "Kudarcot vallottunk. Az Egyesült Államok Titkosszolgálatának igazgatójaként vállalom a teljes felelősséget minden biztonsági mulasztásért" – mondta Kimberly Cheatle, aki a kongresszusban válaszolt a kérdésekre. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés