Hirdetés

Drámai állítás: Izrael soha nem lesz képes teljesen felszámolni a Hamászt?

Virág Sára portré Virág Sára

Több amerikai tisztségviselő is abbéli véleményének adott hangot, hogy az izraeli hadsereg így is várakozáson felül teljesített Gázában; mindent megtettek, amit katonailag meg lehetett, a túszokat azonban már csak a tárgyalások hozhatják haza. 

Izrael minden tőle telhetőt megtett a gázai hadjárat során, – olvashatók a New York Times hasábjain csütörtökön egy amerikai tisztviselő szavai – ám az IDF sohasem lesz képes teljesen felszámolni a Hamászt. A cikk szerint több amerikai és néhány izraeli tisztviselő is egyetért abban, hogy a Hamász fogságában raboskodó, október hetedikén elrabolt 115 fogoly csakis tárgyalások útján térhet haza. A gázai háború így is sokkal tovább tartott, mint azt az Egyesült Államok októberben gondolta volna. 

"Izrael képes volt effektíven megritkítani a Hamászt, számos terroristavezérrel végeztek és jelentősen csökkentették a zsidó államra leselkedő veszélyt" – fogalmazott Joseph L. Votel tábornok, az amerikai CENTCOM korábbi vezetője a Times-nak. A lap az IDF-et is megkereste ezügyben, akik úgy válaszoltak: "az IDF maximálisan elkötelezett a háború céljainak elérése mellett, vagyis hogy elpusztítsák a Hamászt is hazahozzák a túszokat. A továbbiakban is ennek megfelelően fognak operálni."

A szóban forgó cikk épp William Burns-nak, a CIA igazgatójának a katari látogatásával párhuzamosan jelent meg; Burns azért érkezett, hogy megújítsa a tűzszüneti tárgyalásokat a felek között. Amos Hochstein, a Fehér Ház közel-keleti felelőse, az amerikai elnök különmegbízottja szerint Bejrútban úgy fogalmazott, hogy egy ilyen megállapodás csökkentené a regionális háború veszélyét – írja a Times of Israel

Irán állítólag kivár az esdékes bosszúhadjárattal is, legalább a tárgyalásokig. Hasonló meglátásai voltak Joáv Galant izraeli védelmi miniszternek is, aki állítólag a hét elején egyenesen halandzsának nevezte Netanjahu azon kijelentéseit, hogy a Hamászt teljes mértékben fel kell számolni. Ebben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is egyetért, aki szerint a fegyverszünet egyértelműen Izrael érdekeit szolgálná. Joe Biden hasonló tartalmú beszédet tartott még május 31-én, amikor is úgy fogalmazott, hogy a "Hamász ezen a ponton már nem képes egy újabb október hetedikét végrehajtani", valamint figyelmeztetett a hosszan elhúzódó háború esetleges következményeire is. 

A Hamász jelentős csapást szenvedett el akkor, amikor Izrael májusban megszállta az övezet legdélebbi városát, Rafahot, lezárva ezzel a terrorszervezet fő fegyvercsempészeti útvonalát, vélik az amerikai tisztviselők. A New York Times szerint ez akkora érvágás a Hamász számára, hogy a megállapodás részeként átadnák a polgári ellenőrzést Gáza felett. A "hogyanok" és a "meddigek" annak fényében dőlnek el, hogy hogyan alakulnak az események – vélik az izraeli tisztviselők. Amerikai és más nyugati tisztviselők szerint az, ami a Hamász után következne, mind Izrael, mind pedig a palesztinok számára egy hatalmas kérdőjel. 

Több amerikai tisztviselő szerint is a Hamász – mivel gyakorlatilag csak a túlélésre játszanak – nagy sikernek könyvelik el az életben maradásukat is. Az Egyesült Államok és Izrael között egyébként komoly konfliktus húzódik ezzel kapcsolatban, az izraeli hadsereg ugyanis azon a véleményen van, hogy jobb megoldás mindig megcélozni a fel-felbukkanó terroristacsoportokat, nem pedig megszerezni és megtartani annyi területet, amennyit csak lehet. 

"A Hamász valószínűleg rendkívül kimerült, de nem semmisült meg, Izrael pedig valószínűleg soha nem fogja tudni teljesen megsemmisíteni őket" – fogalmazott Ralph Goff, egy korábbi magas rangú CIA tisztviselő. Yaakov Amidror, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó ezzel nem ért egyet, szerinte ha az IDF most evakuálja az erőit, akkor a Hamász egy éven belül ismét meg fog erősödni. Mint mondta, a hadseregnek még két-három hónapra lenne szüksége Gáza déli és középső részén, hogy végleg felszámolja a szervezetet. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés