Hirdetés

Több millió ember életét követelte a történelem 5 legpusztítóbb árvize

Nap Híre portré Nap Híre

Napok óta egész Magyarországot a dunai árvíz foglalkoztatja. Üzent a magyaroknak Károly király, Orbán Viktort nem akárkivel látták a gáton, Sebestyén Balázs pedig ezt látta a Duna-parton. Dermesztő képek készültek SzentendrénHalászteleken pedig undorító bűncselekményt követtek el a gátakhoz összegyűlt homokot és zsákokat ellopó személyek. Hazánkban eddig kifejezetten eredményesnek tűnik az árvíz elleni védekezés (bár az árhullám levonulása még napokig tart), a történelem tele van tragikus árvizekkel.

Az árvizek az emberi történelem legpusztítóbb természeti katasztrófái közé tartoznak. Bár sokszor előrejelezhetők és elkerülhetők, az emberi civilizáció során számos alkalommal tapasztaltunk olyan pusztító áradásokat, amelyek hatalmas emberi áldozatokat követeltek és romokba döntöttek egész régiókat. Az alábbiakban bemutatjuk a történelem öt legpusztítóbb árvizét, amelyek örökre nyomot hagytak az emberiség kollektív emlékezetében.

1. Az 1931-es kínai árvíz

Hivatkozás másolása

A kínai 1931-es árvíz a történelem legnagyobb katasztrófái közé tartozik, és valószínűleg ez volt az ismert történelem legpusztítóbb árvize. A Jangce, a Huangho (Sárga-folyó) és a Huai folyók egyidejű áradásai miatt több millió ember vesztette életét. Az árvizek okai közé tartozott a rendkívül csapadékos időjárás, a hosszan tartó esőzések, valamint az akkori vízgazdálkodási rendszerek hiányosságai. Az áldozatok száma eltérő becslések szerint 1 és 4 millió között mozog, de a közvetett halálesetek száma, beleértve az éhezést és járványokat, tovább növelte ezt a számot. A természeti katasztrófa a mezőgazdaság összeomlását, hatalmas infrastruktúra-pusztítást és az érintett régiók elhúzódó gazdasági válságát is okozta.

2. 1887-es Sárga-folyó árvíz

Hivatkozás másolása

A Sárga-folyó (Huangho) az egyik legismertebb áradásokkal sújtott folyó Kína történetében, és az 1887-es árvíz különösen tragikus volt. Ebben az évben a folyam átszakította a gátjait, és hatalmas víztömegek öntötték el Kína Honan tartományát. Az árvíz következtében becslések szerint 900 ezer és 2 millió közötti ember vesztette életét. Az áradás hatásai messze túlmutattak a közvetlen károkon: éhínség és betegségek tizedelték tovább a lakosságot, míg az infrastruktúra romjai miatt a régió gazdasága hosszú évekig szenvedett.

3. A hollandiai nagy árvíz (1530)

Hivatkozás másolása

Európában a tengerparti áradások mindig is nagy veszélyt jelentettek. Az 1530-as nagy holland árvíz – más néven a „Szent Félix napjának árvize” – az egyik legsúlyosabb ilyen jellegű katasztrófa volt. A viharos tengeri áradások miatt a mai Hollandia területének nagy részét elöntötte a víz, amely becslések szerint több mint 100 000 embert pusztított el. Ez az árvíz hosszú távú következményeket hozott, mivel a víz számos települést örökre elmosott, és a termőföldek jelentős része használhatatlanná vált.

4. A Szent Lúcia (Luca) napi árvíz (1287)

Hivatkozás másolása

Egy másik pusztító áradás a későbbi Hollandia történelmében a Szent Lúcia (Luca) napi árvízhez köthető, amely 1287. december 14-én sújtott le a régióra. A nagy vihar és az azt követő árhullám elöntötte Hollandia északi részét és Nyugat-Frízföldet. A becslések szerint több mint 50 000 ember halt meg az áradás következtében. Az árvíz következtében létrejött a Zuiderzee (ma már egy nagy része visszahódított földterület), ami drámaian megváltoztatta a régió földrajzát és az ott élő emberek életét.

5. A Mississippi áradása (1927)

Hivatkozás másolása

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófája volt az 1927-es Mississippi-menti árvíz. Az árvíz hatalmas területeket öntött el, mintegy 67 ezer négyzetkilométernyi térséget. Az árvíz következtében több mint 700 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és az érintett területeken hatalmas gazdasági károkat okozott. Bár az áldozatok száma „csak” körülbelül 500 főre tehető, az anyagi károk és az áradás okozta hosszú távú következmények óriásiak voltak. Az 1927-es árvíz egyben társadalmi változásokat is kiváltott, különösen a feketék jogaiért folytatott küzdelemben, mivel a déli államokban élő afroamerikai közösségek különösen súlyosan érintettek voltak. 

Az árvizek pusztító ereje évszázadok óta veszélyezteti az emberiséget. A technológiai fejlődés és a modern vízgazdálkodási rendszerek ellenére a természeti katasztrófák továbbra is komoly kihívást jelentenek. Az itt bemutatott öt nagy árvíz emlékeztet minket arra, hogy a természet ereje időnként megállíthatatlan, és hogy mennyire fontos az előrejelzésekre, a megelőzésre és a felkészültségre összpontosítani.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés