Hirdetés

Donald Trump kemény üzenete Mark Zuckerbergnek: „élete hátralévő részét börtönben töltheti”, ha Meta „csal” a novemberi választáson

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Donald Trump volt amerikai elnök kőkemény támadást intéz Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója ellen rövidesen a boltokba kerülő könyvében, azzal vádolva a tech-mágnást, hogy aláásta a kampányát a legutóbbi választásokon, és lehetséges börtönbüntetésre figyelmezteti Zuckerberget.

Súlyos üzenet

Hivatkozás másolása

A 78 éves Trump a szeptember 3-án a boltokba kerülő „Mentsük meg Amerikát” című könyvében elmesélte, hogy hogyan találkozott a most 40 éves Zuckerberggel, és hosszasan bírálja a Meta 2020-as választásokon tanúsított magatartását.

„Szorosan figyeljük őt, és ha ezúttal bármi illegálisat tesz, élete hátralévő részét börtönben fogja tölteni - ahogy mások is, akik csalnak a 2024-es elnökválasztáson” - írta Trump a könyvben a Politico által megszerzett előzetes szerint. Erről a New York Post írt.

Az Egyesült Államok 45. elnöke a múltban többször is ostorozta a Meta vezérigazgatóját. Az év elején saját pártjával szembeszállt, és támogatását fejezte ki a TikTok felé, figyelmeztetve: „Ha megszabadulsz a TikToktól, a Facebook és a Zuckerschmuck megduplázza az üzletét”.

A kongresszus később elfogadott egy kétpárti törvényjavaslatot, amely arra kötelezi a TikTok anyavállalatát, a ByteDance-t, hogy váljon meg a népszerű videómegosztó platformtól, különben kitiltják a legnépszerűbb alkalmazásboltokból. Ez a jogszabály nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva született meg.

Trumpnak a TikTok felé való közeledését a republikánusokat támogató, és a ByteDance-be is invesztáló Jeff Yass amerikai üzletember egyengette. A múlt hónapban Trump egy Truth Social című kiáltványában élesen bírálta Zuckerberget, mondván: „A VÁLASZTÁSI csalók soha nem látott mértékben, és hosszú időre börtönbe kerülnek. Már tudjuk, hogy kik vagytok. NE TEGYÉTEK! ZUCKERBUCKOK, legyetek óvatosak”.

Sokkoló beismerés Zuckerbergtől

Hivatkozás másolása

A „Zuckerbuck” elnevezés arra a nagyjából 420 millió dollárra utal, amelyet Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan adományozott, hogy segítse az állami és helyi önkormányzatokat a COVID-19 járvány idején a 2020-as választások lebonyolításában. Zuckerberg azóta jelezte, hogy nem tervez hasonló adományozást a november 5-i elnökválasztás előtt, és azt is elismerte, hogy a Biden-kormányzat nyomást gyakorolt a Metára a Covid-témájú posztok cenzúrására érdekében továbbá azt is, hogy ez a nyomásgyakorlás eredményes volt. Erről Zuckerberg a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökéhez, a republikánus Jim Jordan képviselőhöz intézett levelében írt. Erről a Financial Times nyomás a Nap Híre is beszámolt.

„Annak ellenére, hogy az általam látott elemzések mást mutatnak, tudom, hogy egyesek úgy vélik, hogy ez a munka [a 2020-as választás lebonyolításának támogatása] az egyik pártnak előnyösebb volt a másiknál” - tette hozzá. „Az a célom, hogy semleges legyek, és se így, se úgy ne játsszak szerepet - vagy akár annak látszatát se keltsem. Ezért nem tervezem, hogy ebben a ciklusban is hasonló módon járulok hozzá [a választás lebonyolításához]” – írta a Meta-alapító.

A republikánusok már régóta vizsgálják a Metát, és azzal vádolják, hogy szándékosan elhallgatta a New York Post sztoriját az akkori demokrata elnökjelölt, Joe Biden fia, Hunter Biden laptopjáról, és hogy állítólag egyeztetett a kormányzattal bizonyos COVID-19 tartalmak megfékezése érdekében. Ez utóbbit Zuckerberg lényegében elismerte már emlegetett levelében.

„Úgy vélem, hogy a kormányzati nyomásgyakorlás helytelen volt, és sajnálom, hogy nem voltunk nyíltabbak ezzel kapcsolatban” - írta Zuckerberg a Jordannek írt legutóbbi levelében. „Azt is gondolom, hogy hoztunk néhány olyan döntést, amelyet utólag és új információk birtokában ma már nem hoznánk meg”.

Jordan a képviselőház albizottságának elnöke is, amelynek célkeresztjében a Meta és más nagy technológiai cégek állnak.

„Ahogy akkoriban is mondtam a munkatársaimnak, határozottan úgy érzem, hogy nem szabad kompromisszumot kötnünk a tartalmi szabványainkkal egyik kormányzat nyomására sem - és készen állunk arra, hogy visszavágjunk, ha valami ilyesmi ismét megtörténik” - írta.

A Big Tech Trump ellen

Hivatkozás másolása

A Meta a Capitoliumban történt 2021. január 6-i zavargások után kitiltotta Trumpot a Facebookról és az Instagramról. Trumpot tavaly év elején engedték vissza a Meta felületeire.

A közösségi médiából történt száműzetése alatt Trump új platformot alapított, a Truth Social-t, emellett kibékült Elon Muskkal és visszatért az X-re is, ahonnan a Musk előtti vezérkar szintén kitiltotta.

Hamarosan megjelenő könyvében Trump arról is beszámolt, hogy Zuckerberg meglátogatta őt az Ovális Irodában a feleségével együtt, szemtől szemben nagyon kedvesen viselkedett vele, „miközben mindig azon mesterkedett”, hogy segítse „AZ ELNÖK ellen irányuló összeesküvést”. „Azt mondta nekem, hogy a Facebookon senki sem olyan, mint Trump. De ugyanakkor, és valamilyen okból kifolyólag, ellenem irányította [a platformot]”.

A New York Post megkereste Metát kommentárt kérve Trump kijelentéseivel kapcsolatban, egyelőre eredménytelenül.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés