Hirdetés

Feltörték Donald Trump kampányának rendszerét, titkos dokumentumok szivárogtak ki

Virág Sára portré Virág Sára

Donald Trump kampánystábja szombaton közölte, hogy feltörték a rendszerüket és több titkos belső dokumentumot is kiszivárogtattak, miután a Politico is kézhez kapott néhány ilyen iratot. 

Az egykori elnök kampánystábja szerint az Egyesült Államok egyik külföldi ellensége felelős a támadásért, utaltak ezzel a Microsoft egy pénteki jelentésére is, amely szerint júniusban több adathalász e-mailt is kaptak magasrangú amerikai tisztségviselők iráni hackerektől. A jelentésben az ugyan nem szerepelt, hogy mely politikai tábor képviselőit célozták meg, szombaton pedig már nem voltak hajlandók kommentálni a híreket. A Politoco azt írja, ők nem ellenőrizték a hackerek személyazonosságára irányuló információkat, Trump kampányszóvivője, Steven Cheung pedig nem volt hajlandó bővebb tájékoztatást adni azzal kapcsolatban, hogy miből gondolják, Irán volt a felelős. 

"Ezek a dokumentumok illegális úton, az Egyesült Államok egyik ellenségének közbenjárásával kerültek nyilvánosságra, azzal a céllal, hogy belekavarjanak a hamarosan tartandó választás demokratikus folyamatába" – fogalmazott a szóvivő, aki arra azonban nem válaszolt, hogy Trump stábja kapcsolatba lépett-e az iráni hackerekről jelentést író Microsofttal vagy a bűnüldöző szervekkel. 

A Politico szerint július 22-én kezdtek beérkezni a szerkesztőségükbe a névtelen e-mailek egy bizonyos "Robert" nevű illetőtől. Az általa továbbított dokumentumok között szerepelt többek között egy JD Vance-ről szóló dosszié, amely két, azóta megszólaló bennfentes forrás szerint az ohiói szentátor átvilágítási aktája. Emellett Marco Rubio floridai szenátorról is készült egy hasonló akta, amely szintén a szerkesztőség postafiókjában landolt. "Robert" állítása szerint Trump jogi és bírósági dokumentumaitól kezdve a kampánymegbeszélésekig rendelkezett titkos dokumentumokkal. Arra a kérdésre, hogy hogyan szerezte meg őket, állítólag azt felelte, ezt jobb nem tudni, mert a szerkesztőséget így nem terheli jogi felelősség. 

Az elmúlt néhány hónapban több jelentés is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hírszerző közösség tagjai úgy értesültek, Irán merényletet tervez Donald Trump ellen, így állva bosszút Kászem Szolejmáni meggyilkolásáért. Arra azonban eddig semmilyen bizonyítékot nem találtak a hatóságok, hogy az egy hónappal ezelőtt merényletet megkísérlő fiatalembernek bármi köze lett volna Iránhoz. Szombati nyilatkozatában Cheung úgy utalt erre, hogy "az irániak pontosan tudják, hogy Trump meg fogja nyirbálni a rémuralmukat, ahogy ezt korábban is megtette". Irán nem kommentálta a történteket. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés