Hirdetés

„Digitális szünet": Franciaország is a mobiltelefonok iskolai betiltását tervezi

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Magyar társaikhoz hasonlóan több tízezer franciaországi diáknak is egy kicsit más az idei évkezdés, mint az eddigiek: nem használhatják mobiltelefonjaikat az iskolában. A tiltás egyelőre egyfaja főpróba, de jövőre jöhet a teljes tilalom.

180 „kollégiumban”, azaz a 11 és 15 év közötti francia gyerekek iskoláiban (kb. a magyar felső tagozat) olyan rendszert próbálnak ki, amely a mobiltelefonok használatát az egész tanítási nap alatt betiltja. A több mint 50 000 diákot érintő „pause numerique” („digitális szünet”) próbaüzemét a idén tartják a francia iskolákban, majd 2025-től országosan tervezik bevezetni a tilalmat.

A jelenlegi szabályozás

Hivatkozás másolása

Jelenleg a francia középiskolákban a tanulóknak ki kell kapcsolniuk a telefonjaikat. Most azonban – egyelőre kísérleti jelleggel – továbblépnek, és megkövetelik a gyerekektől, hogy érkezéskor adják le a telefonjukat. Ez is része Emmanuel Macron elnök azon törekvésének, hogy a gyerekek kevesebb időt töltsenek a képernyők előtt, ami a kormány szerint megakasztja fejlődésüket. Franciaországban 2018 óta tilos „mobiltelefon vagy bármilyen más elektronikus hírközlő végberendezés” használata az óvodákban, általános és középiskolákban.

A középiskolákban, ahová a francia gyerekek 15 és 18 éves koruk között járnak, a belső szabályzatok „a helyiségek egészében vagy egy részében” megtilthatják a tanulók számára a mobiltelefon használatát.

Bruno Bobkiewicz, a francia iskolaigazgatók legfőbb szakszervezetének, az SNPDEN-Unsa-nak a főtitkára szerint a 2018-as törvényt „összességében elég jól sikerült betartatni”. „A mobiltelefonok használata a középiskolákban ma nagyon alacsony” - mondta, hozzátéve, hogy probléma esetén »megvannak az eszközeink a cselekvésre«.

Az online zaklatás is visszaszorulhat?

Hivatkozás másolása

A kísérletre azt követően került sor, hogy Macron januárban azt mondta, hogy „szabályozni akarja a képernyőhasználatot a kisgyerekek körében”.

Egy Macronnak benyújtott jelentés szerint a 11 év alatti gyerekek számára nem szabadna engedélyezni a telefonhasználatot, a 15 év alatti tanulók számára pedig korlátozni kellene a közösségi hálózatokhoz való hozzáférést.

Mivel egyre több kutatás mutatja ki a túlzott képernyőidő kockázatát a gyermekek számára, az aggodalom egész Európára kiterjedő kérdéssé vált. A Nap Híre is írt róla, hogy a svéd Közegészségügyi Ügynökség a héten azt mondta, hogy a két év alatti gyermekeket teljesen távol kellene tartani a digitális médiától és a televíziótól, és korlátozni kellene azt az idősebb korosztály számára. Nagy-Britannia egyik legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője, az EE figyelmeztette a szülőket, hogy ne adjanak okostelefont a 11 év alatti gyerekeknek. Az iskolai tiltás-hullámhoz Olaszország is csatlakozott.

A francia oktatási minisztérium azt reméli, hogy a mobiltelefon-mentes környezet javítaná az „iskolai légkört” és csökkentené az erőszakos eseteket, beleértve az online zaklatást és az erőszakos képek terjesztését.

A minisztérium a diákok teljesítményét is javítani szeretné, mert a telefonhasználat károsítja „a koncentrációs képességet” és „a tudás megszerzését”. A kísérlet célja továbbá, hogy „a tanulókban tudatosuljon a digitális eszközök ésszerű használata”.

Jerome Fournier, a SE-UNSA tanári szakszervezet országos titkára szerint a kísérlet „azon iskolák nehézségeire kíván reagálni, amelyek számára a jelenlegi szabály nem elegendő”, még akkor is, ha „az iskolák túlnyomó többségében működik [a szabályozás]”.

Bonyolult a végrehajtás?

Hivatkozás másolása

Az oktatási minisztérium szerint „az egyes intézményeknek kell meghatározniuk a gyakorlati intézkedéseket”, és lehetőség van egy szekrényrendszer felállítására is.

A tanulóknak érkezéskor le kell majd adniuk a telefonjaikat, és dobozokba vagy szekrényekbe kell tenniük azokat, az órák végén pedig visszakapják őket. A tilalom a tanórán kívüli tevékenységekre és az iskolai kirándulásokra is vonatkozik.

Az intézkedés várhatóan 2025 januárjától fordul életbe, és ha az összes franciaországi iskolában bevezetik, az igen költséges lehet. A helyi hatóságok szerint az intézkedés „közel 130 millió euróba” kerülhet a 6980 franciaországi középiskolának. Ha egy telefon eltűnik egy szekrényből, az is további pénzügyi problémát okoz.

Nicole Belloubet oktatási miniszter kedden azt mondta, hogy a tilalmat „fokozatosan vezetik be”. „A pénzügyi költségek elég szerénynek tűnnek számomra” - tette hozzá.

Hogy fog kinézni ez a gyakorlatban?

Hivatkozás másolása

Ezzel együtt sokan szkeptikusak. A közép- és középiskolai tanárok vezető szakszervezete, a Snes-FSU számára a tilalom túl sok kérdést vet fel. „Hogyan fognak működni a dolgok a megérkezéskor?” - tűnődött a szakszervezet vezetője, Sophie Venetitay. „Hogyan fognak működni a dolgok napközben?” - kérdezte, hozzátéve, hogy néhány diáknak két mobiltelefonja van.

A SE-UNSA tanári szakszervezet szintén fenntartásait fejezte ki. „Szükségünk lesz személyzetre az érkezések, a kiszállások és a távozások, valamint a mobiltelefonok begyűjtésének irányításához” - mondta Fournier. „Néha a tanulóknak csak arra van idejük, hogy az órák végeztével elrakják a holmijukat, és a buszhoz szaladjanak, hogy le ne késsék” - tette hozzá.

Bobkiewicz, az SNPDEN-Unsa, a francia iskolaigazgatók legfőbb szakszervezetének tagja egyetértett. Azt mondta, nem akarja, hogy a diákok táskájában turkáljanak a telefonjaik után kutatva. „Bonyolult lesz a bevezetése” – tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés