Hirdetés

Iszonyatos botrány: tanárnőket, diáklányokat és katonanőket tesznek tönkre gátlástalan bűnözők Dél-Koreában

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Jun Szogjol dél-koreai elnök kedden a digitális szexuális bűncselekmények alapos kivizsgálására szólított fel, miután a média arról számolt be, hogy a Telegram chatszobái tele vannak szexuális tartalmú, hamisított képekkel és videókkal, amelyek dél-koreai nőkről készültek.

A koreai média elmúlt napokban megjelent beszámolói egybeestek a Telegram orosz származású alapítójának, a francia-orosz állampolgár Pavel Durovnak a hétvégén történt letartóztatásával - utóbbi egy franciaországi nyomozás eredménye, amely a titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül terjesztett gyermekpornográfiával, kábítószer-kereskedelemmel és csalással kapcsolatos ügyeket vizsgálta – írja az al-Arabiya.

Tömeges a jelenség

Hivatkozás másolása

A Telegram nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

A dél-koreai rendőrség szerint az év első hét hónapjában 297 esetről érkezett bejelentés. Ez a szám a tavalyi 180-hoz képest emelkedett, és majdnem kétszerese a 2021-es számnak, amikor az adatokat először kezdték gyűjteni.

A legtöbb vádlott tinédzser és 20-as éveiben járó személy volt, közölte a rendőrség.

Diáklányok, tanárnők és katonanők az áldozatok között

Hivatkozás másolása

A koreai média beszámolói között szerepelt egy elemzés, amely a Telegram-csatornákat vizsgálta, ahol az elemzés szerint egyetemista, középiskolás és középiskolás nőkről és lányokról készült deepfake-eket osztottak meg.

A Koreai Tanárok és Oktatási Dolgozók Szakszervezete a héten közölte, hogy értesült néhány olyan esetről, amikor iskolai tanulók szexuális deepfake-ek áldozatai lettek. Felszólította az oktatási minisztériumot, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A katonai szexuális visszaélések áldozatait támogató csoport szerint a Telegram csevegőszobákban is találtak szexuális tartalmú deepfake-eket, amelyek női katonákat céloztak meg. 

Nem ez az első eset

Hivatkozás másolása

A Telegram hírneve néhány éve beárnyékolódott Dél-Koreában, miután kiderült, hogy egy online szexuális zsarolóhálózat működött főként az alkalmazás chatszobáiban. A hálózat vezetőjét, Cso Ju-bint 2020-ban 40 év börtönre ítélték, amiért legalább 74 nőt, köztük 16 tinédzsert zsarolt, hogy egyre megalázóbb és néha erőszakos szexuális képeket küldjenek magukról.

A szexuális tartalmú deepfake-ek készítése terjesztési szándékkal öt év börtönnel vagy 50 millió won (13 millió forint) pénzbírsággal büntethető a szexuális erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló dél-koreai törvény értelmében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés