Hirdetés

Megtörtént a csoda: 40 év fogság után visszaaengedték a vadonba Dél-Afrika utolsó állatkerti elefántját

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Dél-Afrika utolsó állatkerti elefántját 40 év fogság után visszaengedték a vadonba.

A Charlie nevű elefántot 1984-ben, kétéves korában fogták be a zimbabwei Hwange nemzeti parkból. Előszöt a dél-afrikai Boswell Wilkie Cirkuszba vitték, ahol trükkökre képezték ki. A 2000-es évek elején pedig az ország egyetlen nemzeti állatkertjébe került - írja a BBC.

Az elmúlt években állatvédő csoportok folyamatosan aggódtak az állat egészségéért, és azt szorgalmazták, hogy engedjék szabadon az állatkertből.

Kedden a vadon élő állatok jogaiért küzdő EMS Alapítvány bejelentette, hogy "egy négyórás, körömrágós utazás után" az elefánt megérkezett új otthonába, a Limpopo tartományban található Shambala magánrezervátumba.

A szervezet szerint a "történelmi esemény" a dél-afrikai kormánnyal folytatott többéves tárgyalások után valósult meg. Az EMS Alapaítvány és partnerei tudományos bizonyítékokkal támasztották alá, hogy az elefántok szenvednek az állatkertekben.

Az állatkertben Charlie állítólag négy másik elefánt, köztük saját, alig egy hónapos borja halálának szemtanúja volt.

2019-ben aggodalmak merültek fel amiatt, hogy az elefánt a fogságban tartott állatoknál gyakori stressz jeleit mutatja.

Az állatkertet működtető Dél-afrikai Nemzeti Biodiverzitás Intézet tagadta ezt, mondván, hogy ez a cirkuszi élet évei alatt tanult viselkedés. Az EMS Alapítvány szerint ez "pontatlan".

Kedden a Négy Mancs állatvédő szervezet, amely együttműködött az EMS Alapítvánnyal, azt mondta, hogy az elefánt "nyugdíjazása fontos mérföldkő volt Charlie elefánt számára, de a jobb állatjólét szempontjából is Dél-Afrikában".

"Partnereinkkel együtt fáradhatatlanul dolgoztunk azon, hogy véget vessünk Charlie magányának, hogy láthassuk őt új, fajának megfelelő otthonában boldogulni" - fogalmazott Josef Pfabigan, a Négy Mancs vezérigazgatója.

Az elefánt új otthona egy 10 000 hektáros rezervátum, ahol virágzó elefántpopuláció él, és amely arról ismert, hogy sikeresen visszavezeti az állatokat a vadonba.

Amíg ott lesz, Charlie-t állatorvosi és viselkedési szakértők fogják szorosan figyelemmel kísérni az életútját.

"Az az álmunk, hogy Charlie a saját tempójában megtanulja, hogy az az elefánt legyen, akinek mindig is lennie kellett volna, és hogy hamarosan találkozhasson a Shambalán már meglévő elefántközösséggel, és beilleszkedjen abba" - emelte ki az EMS Alapítvány.

Dr. Amir Khalil állatorvos, aki az elefánt átszállítását vezette, a BBC-nek elmondta, hogy a fogságban történt bántalmazás maradványhatásai ellenére "mindig van esély a gyógyulásra".

Azzal kapcsolatos aggodalmakra, hogy Charlie hogyan fog megbirkózni az új környezettel, azt mondta, hogy már most is vannak pozitív jelek a beilleszkedésre, és Charlie "nagyon izgatott volt, hogy messziről hallja a többi elefántot", akikkel már kommunikálni kezdett.

Dr. Khalil szerint eltart egy ideig, amíg az elefántot felkészítik arra, hogy önellátó legyen, de "nem szabad elfelejtenünk, hogy Charlie a vadonban született. Csaknem két évet töltött el az anyjával együtt, szabadon élve".

Hozzátette, hogy az elefánt rehabilitációs és etetési programban vesz részt, és azt tervezik, hogy az elkövetkező hónapokban még nagyobb területre engedik ki.

"Meggyőződésünk, hogy lépésről lépésre hozzá fog szokni az új élményekhez".

Dél-Afrikában több mint 25 ezer vadon élő elefánt van a SANparks dél-afrikai parkügyi hatóság szerint.

Az afrikai elefántokat az orvvadászok fenyegetik, évente több ezer példányt ölnek meg illegálisan az agyarukért. Az emberi települések terjeszkedése miatt élőhelyük is csökken.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés