Hirdetés

Ellepték az országot ezek a rovarszörnyek: Berhidán már megöltek egy embert

Nap Híre portré Nap Híre

Darázsinvázió van Magyarországon: a meleg időjárás és a szárazság miatt az ország számos részét ellepték a rovarok, melyek most hetekkel korábban fejlődtek ki, így hirtelen és nagy számban jelentek meg. Csípésük akár végzetes is lehet, Berhidán pár napja halt meg egy férfi, miután megcsípte egy darázs. 

A borászok is bajban vannak a darazsak miatt. Egy baranyai borászat tulajdonosa, Schunk József azt mondta, a kézi szüretek alkalmával jelentős veszélyt jelentenek a dolgozókra, de a termést is veszélyeztetik ezek a rovarok. "A cukrot keresik, és ha megszúrják a szőlőszemet, és esetleg olyan mértékben sérül, hogy kijön a must, szőlő ültetvényekben mindenhol találhatók ecetbaktériumok is, akkor rossz esetben ecetesedés is keletkezhet" – fogalmazott az ATV Híradónak a borász. 

A pécsi egyetem biológusa szerint nagyon egyszerű a magyarázat a darazsak viselkedésére. Sokan vannak és mindannyian éhesek. "Készülnek már a télre. Éhesek, a cukorból, a cukros termékekből energiát szednek össze, másból pedig fehérjét" – magyarázta Májer József, a PTE biológusprofesszora. 

Nagy bajt jelent, hogy ezek a rovarok a méheket sem kímélik, ha nagyon éhesek, akár kaptárakat is képesek megszállni.  Egy nógrádi méhészetnek a vezetője azt mondta, már Magyarországon is élnek komoly veszélyt jelentő darazsak. Lehoczki Dávid méhész úgy fogalmazott: "Kizsákmányolják a méheknek az élelemkészletüket. Sajnos előfordulnak már olyan darázsfajok is, amik konkrét méhcsaládokat tudnak elpusztítani". 

Sok helyen a gyerekeket is próbálják védeni a darazsak csípésével szemben. Nógrádsipeken a háziorvos szerezte be az életmentő injekciókat, és biztosította őket a helyi óvodáknak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés