Hirdetés

Óriási a botrány Izraelben, miután a Hamász brutálisan meggyilkolt hat túszt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Izrael szombaton negyedik napja folytatta nagyszabású katonai műveletét Ciszjordániában, miközben heves harcok dúltak a közel 11 hónapja tartó gázai háborúban. Közben A legnagyobb izraeli szakszervezet vasárnap országos általános sztrájkot hirdetett, miután a katonák hat megölt túsz holttestét találták meg a Gázai övezetben, ahol a hadsereg közel 11 hónapja harcol a Hamász terroristái ellen.

Este több tízezer izraeli gyűlt össze Tel-Aviv és más városok utcáin, hogy tiltakozzon a kormány politikája ellen és követelje a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást.

A hat túsz holttestét szombaton találták meg „egy földalatti alagútban Rafah térségében” a Gázai övezet déli részén - közölte a hadsereg. Ők a Hamász által a háborút kiváltó, Izrael elleni október 7-i támadás során elfogott 251 túsz között voltak, akik közül 97-en továbbra is fogságban vannak Gázában, köztük 33-an a hadsereg szerint halottak.

11 hónapja tart a háború

Hivatkozás másolása

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: több közel 11 hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

A novemberi egyhetes tűzszünet során többeket szabadon engedtek, de a még fogvatartott túszok hozzátartozói szerint a kormány nem tesz eleget a túszok kiszabadításáért. A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma nevű kampánycsoport szerint sürgősen szükség van egy tárgyalásos „megállapodásra a túszok visszatéréséről”. Ha a kormány nem „késleltetné, szabotálná” különböző „kifogásokkal” a tárgyalásokat, a hat túsz „valószínűleg még mindig életben lenne” - áll a közleményben.

Általános sztrájk jön

Hivatkozás másolása

A családok országos általános sztrájkra szólítottak fel, hogy a kormányt egyezségre kényszerítsék. Röviddel ezután a legnagyobb izraeli szakszervezet, a Histadrut vezetője hétfőre általános sztrájkot hirdetett el a túszok támogatására.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy csak a mi beavatkozásunk rázhatja fel azokat, akiket fel kell rázni” - mondta Arnon Bar-David, a Histadrut elnöke egy nyilatkozatban. „A megállapodás politikai megfontolások miatt nem halad előre, és ez elfogadhatatlan”.

A tel-avivi tüntetések során a demonstrálók elzártak egy autópályát, és összecsaptak a hatóságokkal - írta közleményében a rendőrség, amely szerint a blokád „arra kényszerítette” őket, hogy a tiltakozást illegálisnak nyilvánítsák, és feloszlassák a tüntetést.

A meggyilkolt túszok

Hivatkozás másolása

A hat túsz neve Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Ori Danino, az amerikai-izraeli Hersh Goldberg-Polin és az orosz-izraeli Alexander Lobanov. Daniel Hagari katonai szóvivő elmondta, hogy mind a hatot „október 7-én reggel élve rabolták el”, és „a Hamász terroristái brutálisan meggyilkolták őket, nem sokkal azelőtt, hogy elértük volna őket”.

Izzat al-Rishq, a katari székhelyű Hamász tisztviselője szerint „cionista (izraeli) bombázásl ölte meg őket”, amit az izraeli hadsereg cáfolt. Az izraeli egészségügyi minisztérium szóvivője, Shira Solomon szerint a túszokat „a Hamász terroristái több, közelről leadott lövéssel gyilkolták meg”, körülbelül 48-72 órával a boncolásuk előtt.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az AFP-nek névtelenséget kérve elmondta, hogy a hat közül „néhány” elengedését a terrorszervezet előzőleg „jóváhagyta” egy esetleges fogolycsere keretében, egy még meg nem született megállapodás létrejötte esetén.

Izraeli kritikusok azzal vádolták Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy politikai haszonszerzés céljából meghosszabbítja a háborút és késlelteti a túszok kiszabadulását. Netanjahu vasárnap Lobanov szüleitől „bocsánatot kért, amiért nem sikerült élve visszahozni Szását”.

Összecsapások Ciszjordániában

Hivatkozás másolása

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy „lesújtotta és felháborította” a túszok halála, de újságíróknak azt mondta, hogy „még mindig optimista”, hogy sikerül megegyezésre jutni. A Biden-kormányzat Katarral és Egyiptommal együtt dolgozik a tűzszüneten. Emmanuel Macron francia elnök a háború befejezésére szólított fel, és azt mondta, hogy „megdöbbenést és felháborodást” érez a hat túsz meggyilkolása miatt.

Közben Ciszjordániában ötödik napja tart az izraeli hadsereg razziája. Vasárnap három izraeli rendőrt ölt meg egy lövöldözés során palesztin terrorista. Az eset a Ciszjordánia déli részén, Hebron térségében lévő Tarqumiya ellenőrzőpont közelében történt. A hadsereg közölte, hogy „likvidálta” a feltételezett támadót.

A razzia során legalább 24 palesztint öltek meg az izraeli katonák, köztük 14-ről palesztin terrorszervezetek elismerték, hogy a tagjaik voltak. Egy 20 éves katona meghalt szombaton az izraeli hadsereg által „terrorellenes” műveletnek nevezett akcióban.

Ciszjordánia északi részén az AFP fotósa izraeli buldózereket látott Dzsenin városközpontjában, egy nappal azután, hogy egy tisztviselő szerint a katonák lerombolták a házak nagy részét, a szomszédos menekülttáborban pedig elvágták az áram- és vízellátást.

Később vasárnap az AFP fotósa robbanásokat hallott a tábor közelében, és fekete füstöt látott Dzsenin felett.  Az ENSZ szerdán közölte, hogy a gázai háború kezdete óta legalább 637 palesztint öltek meg izraeli csapatok vagy telepesek a Jordán folyó nyugati partján.

A hivatalos adatok szerint ugyanebben az időszakban huszonhárom izraeli - köztük katonák - haltak meg palesztin terrortámadásokban vagy a hadsereg hadműveletei során.

Gyermekbénulás elleni védőoltásokat adnak be a gázai gyerekeknek

Hivatkozás másolása

Az ostromlott Gázai övezetben az Izrael és a Hamász között közel 11 hónapja tartó háborúban „humanitárius szünetet” kellene tartani, hogy megkönnyítsék a gyermekbénulás elleni nagyszabású oltási kampányt, amely egy egészségügyi tisztviselő szerint vasárnap megkezdődött.

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy Izrael beleegyezett egy sor háromnapos „humanitárius szünetbe”, hogy megkönnyítse a kampányt, amelynek célja mintegy 640 000 gyermek beoltása, miután 25 év óta az első megerősített gyermekbénulásos esetet észlelték Gázában.

Vasárnap hivatalosan három egészségügyi központban indították el a kampányt Gáza központjában, mondta Jasszer Shaaban, az Al-Awda kórház igazgatója.

„Reméljük, hogy a gyermekek oltási kampánya nyugodt körülmények között zajlik le” - mondta Shaaban, megjegyezve, hogy »sok drón« repült el a fejük felett.

A gázai egészségügyi minisztérium vasárnap késő este közölte, hogy a kampány első napján 72 611 gyermeket oltottak be. Gázai egészségügyi tisztviselők közölték, hogy vasárnap legalább 11 ember életét oltotta ki az a légicsapás, amely egy menekült palesztinoknak menedéket nyújtó iskolában tartózkodó „rendőrökre” irányult. Az izraeli hadsereg szerint viszont a Hamász egyik parancsnoki központját találták el.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés