Hirdetés

Benjamin Netanjahu visszavágott a kritikusainak: "senki sem fog nekem prédikálni"

Virág Sára portré Virág Sára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn reagált az egyre erőteljesebb nyomásra, amely azóta nehezedik rá, hogy néhány nappal ezelőtt hat izraeli túsz holttestét találta meg az IDF. 

Mint az ismert, az IDF szombaton jelentette be, hogy hat izraeli túsz holttestét találták meg, a felháborodás pedig megállíthatatlanul gyűrűzik azóta. Több százezer izraeli állampolgár vonult az utcára Benjamin Netanjahu lemondását követelve, és maga Joe Biden is úgy fogalmazott, hogy az izraeli miniszterelnök "nem tesz eleget" a fegyverszünet érdekében. Netanjahu hétfőn tartotta első nyilvános beszédét, amelyben reagált az egyre erőteljesebben rá nehezedő nyomásra. 

A miniszterelnök a vasárnapi tömegtüntetések után tartott első nyilvános beszédében leszögezte: továbbra is ragaszkodni fog a megállapodás egyik legkényesebb pontjához, a Philadelphi-folyosó izraeli ellenőrzéséhez. 

A szóban forgó terület egy keskeny sáv a gázai-egyiptomi határon, ahol Izrael állítása szerint a Hamász fegyvereket csempész Gázába. Ezt a terrorszervezet és Egyiptom is következetesen tagadta. Netanjahu létfontosságúnek nevezte a folyosó ellenőrzését annak érdekében, hogy a Hamász ne tudja hamar újra felfegyverezni magát. "Ez a terület a Hamász oxigénje" – fogalmazott. Majd hozzátette: 

"Senki nem elkötelezettebb a túszok kiszabadítása iránt, mint én. Senki nem fog nekem ebben a kérdésben prédikálni."

Vasárnap késő este hatalmas tüntetést tartottak Izraelben, a háború kezdete óta talán a legnagyobbat. A túszok családjai és a közvélemény jelentős része is Netanjahut hibáztatja a halálukért, mondván, hogy már rég haza lehetett volna hozni őket, ha a miniszterelnök megköti a fegyverszüneti megállapodást. Hétfőre pedig prszágszerte sztrájkot is hirdettek – írja az AP News. Hétfőn késő este több ezer tüntető gyűlt össze Netanjahu otthona előtt Jeruzsálem központjában, azt skandálva, hogy "megállapodást, most". Többen izraeli zászlóba burkolt koporsót cipeltek, amit a rendőrség megpróbált elvenni, ekkor dulakodás tört ki, majd többeket le is tartóztattak. 

Ennek ellenére mégis többen vannak olyanok, akik támogatják Netanjahut abban, hogy folytassa a harcot. Ám ahogy a portál is megjegyzi, Izrael kulcsfontosságú szövetségese, az Egyesült Államok is kezd türelmetlen lenni. Joe Biden legutóbb a Fehér Háznál összegyűlt újságíróknak azt mondta, Netanjahu nem tesz meg minden tőle telhetőt a fegyverszünet érdekében. Ennek ellenére azt is hozzátette, a megállapodás így is nagyon közel van. 

A Hamász azzal vádolja Izraelt, szándékosan húzta a tárgyalásokat azzal, hogy újabb és újabb feltételeket talált ki, többek között a Philadelphi-folyosó feletti ellenőrzést. A Joe Biden által előterjesztett megállapodás szerint a Hamász abban az esetben engedné el az összes túszt, ha Izrael befejezi a gázai hadjáratot és több bebörtönzött palesztin foglyot, – köztük magas rangú katonatiszteket és terroristákat is – elengednek. 

Netanjahu hétfőn azt mondta, készen áll a fegyverszüneti megállapodás részleges megvalósítására, amely néhány palesztin fogoly elbocsátását és az IDF részleges kivonulását jelentené néhány izraeli túszért cserébe. A Gázából való teljes kivonulást azonban továbbra is elutasította, mondván, hogy akkor teljesen ellenőrizetlen marad a terület. Az izraeli média szerint egyre komolyabb ellentét húzódik Netanjahu és a többi politikus között a gázai hadjárat miatt: ilyen például Joav Gallant is, aki szerint már megértett az idő a tűzszünetre. Az egyik jelen lévő tisztviselő szerint ez az ellentét Netanjahu és Gallant között

egyenesen ordibálássá fajult a biztonsági kabinet csütörtöki ülésén, amelyen Netanjahu megszavazta a Philadelphi-folyosó feletti ellenőrzés fenntartását. 

Gallant egyedüliként szavazott a javaslat ellen, majd később azzal vádolta meg Netanjahut, hogy a határrendezést részesíti előnyben a túszok életével szemben. A politikus vasárnap arra is felszólította a biztonsági kabintet, hogy semmisítsék meg a döntést. A tárgyalásokat vezető Khalil al-Hayya, a Hamász tisztviselője vasárnap azt nyilatkozta az Al-Jazeera-nak, hogy Netanjahu fontosabbnak tartotta a philadelphi folyosó feletti ellenőrzést, mint a túszok szabadon bocsátását.  Izrael szerint a Gázában holtan talált hat túszt a Hamász végezte ki nem sokkal azelőtt, hogy az IDF katonái behatoltak volna az alagútba. 

A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok egy hétfői nyilatkozatában leszögezte: minden olyan tússzal végeznek, akit az IDF meg akar menteni. Miután az izraeli katonák júniusban négy túszt mentettek ki a fogságból, a túszokat őrző terroristák új parancsot kaptak: mindenkit végezzenek ki, ha az IDF közeledik. A most holtan talált hat túszok közül hárman állítólag szerepeltek a Biden által júniusban vázolt fegyverszüneti megállapodás-tervezetben, mint elbocsátásra váró foglyok. A hétfői temetésen több ezren vettek részt. 

Az áldozatok között volt az izraeli-amerikai Hersh Goldberg-Polin is. Az ő nevét ismeri talán a leginkább a világ, mert a szülei gigantikus kampányt szerveztek a túszok kiszabadítása érdekében, Joe Bidennel és Ferenc pápával is találkoztak, emellett a Demokrata Nemzeti Konvención is felszólaltak a múlt hónapban. A hétfőn tartott sztrájk az első ilyen horderejű esemény volt a háború kirobbanása óta, amely a bankoktól kezdve az egészségügyi ellátást és a közlekedést is érintette. Izrael fő nemzetközi repülőterén, a tel-avivi Ben-Gurion reptéren több járat is késett. Az utasok közül volt, aki azt mondta, nem kellene egész Izraelt megbüntetni. Mások szerint viszont itt az ideje annak, hogy mindenki összefogjon a túszok hazatérése érdekében. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés