Hirdetés

Netanjahu váratlanul felbukkant Gázában

Virág Sára portré Virág Sára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön meglepetés-látogatást tett a dél-gázai csapatoknál, mondván, hogy elengedhetetlen, Izrael megtartsa és az ellenőrzése alatt maradjon az Egyiptommal közös határ mentén húzódó terület. 

Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott Rafahban: Izrael biztonságának érdekében létfontosságú, hogy fenntartsák az egyiptomi határ mentén húzódó Filadelfi-folyosó és a rafahi határátkelő feletti ellenőrzést. Emellett arra is kitért, hogy meg kell akadályozni a Hamász harcosainak a visszatérését az övezet északi részébe. 

Netanjahu emellett büszkén emlegette a Hamász elleni küzdelem eredményeit, és arra is kitért, hogy milyen gyakorlati akadályai vannak a béketárgyalásoknak. Az Egyesült Államok által támogatott megállapodás Izrael teljes kivonulását írja elő Gázából, cserébe a Hamász szabadon engedné az összes még náluk fogságban lévő túszt. Ezzel azonban kissé szembemegy, hogy rafahi határátkelőt és a közeli határsávot még mindig Izrael ellenőrzi – írja az AP Hírügynökség.

Netanjahu rafahi látogatását néhány órával azután jelentették be, hogy Izrael szélsőjobboldali nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir ellátogatott Jeruzsálem legérzékenyebb szent helyére. Ben Gvir lépése ezen lépése megzavarhatja a 9 hónapja tartó izraeli-Hamász háborúban a tűzszünetről szóló tárgyalásokat is – írja az AP.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés