Hirdetés

Kidobta az Adidas a Bella Hadid főszereplésével készült kampányát, miután Izrael elítélte azt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Adidas visszamondta Bella Hadid palesztin származású amerikai modell képeit az 1972-es müncheni olimpiai játékok alkalmából indított sportcipő reklámkampányából, amikor az izraeli csapat 11 tagját palesztin terroristák túszul ejtették és később meggyilkolták.

A német székhelyű sportruházati vállalat közölte, hogy "felülvizsgálja" a kampányt, miután Izrael kritizálta Hadid szerepeltetését. Köztudott, hogy a palesztin gyökerekkel rendelkező Bella Hadid többször is felszólalt az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatban, az izraeli kormány pedig korábban emiatt élesen kritizálta. Izrael a modellt antiszemitizmussal vádolta meg.

A kampány megjelenése után Izrael a hivatalos X-fiókján (korábban Twitter) kifogásolta, hogy Hadid az Adidas kampányának arca. A bejegyzésben megjegyezték azt is, hogy "tizenegy izraelit gyilkoltak meg palesztin terroristák a müncheni olimpia alatt".

Hadid az évek során többször bírálta az izraeli kormányt és támogatta a palesztinokat, október 23-án pedig az Instagramon tett egy nyilatkozatot, amelyben sajnálkozott az ártatlan életek kioltása miatt, miközben felszólította követőit, hogy gyakoroljanak nyomást vezetőikre a gázai civilek védelme érdekében - írja a The Guardian.

Az Adidas közleményében azt írta, hogy az SL72 cipő kampánya "partnerek széles körét egyesíti". A közlemény szerint: "Tudatában vagyunk annak, hogy a tragikus történelmi eseményekkel kapcsolatban álltunk - bár ezek teljesen szándéktalanok -, és elnézést kérünk az okozott felzaklatásért".

"Ennek eredményeképpen felülvizsgáljuk a kampány további részét".

A közleményben nem árulták el, hogy milyen változtatásokra kerül sor. Az Adidas márkanagyköveteit, köztük Jules Koundé francia labdarúgót, A$AP Nast amerikai rappert és Sabrina Lan kínai modellt ábrázoló egyéb reklámképek továbbra is online maradnak.

Mi történt a müncheni olimpián?

Hivatkozás másolása

A Fekete Szeptember nevű palesztin csoport tagjai 1972. szeptember 5-én betörtek az olimpiai faluba. Az izraeli csapat tizenegy tagját túszul ejtették és megölték.

Nem ez az első eset, hogy a sportruházati cég megszakítja a kapcsolatot a hírességek nagyköveteivel, miután antiszemitizmus vádjával illették őket.

Az Adidas 2022 októberében szüntette meg partnerségét Kanye West rapperrel, mondván, hogy "nem tolerálja az antiszemitizmust", miután a rapper fiókjait a sértő posztok miatt felfüggesztették az Instagramon és Twitteren.

A vállalat szerint West megjegyzései és tettei "elfogadhatatlanok, gyűlölködőek és veszélyesek voltak, és sértik a vállalat sokszínűségre és befogadásra, kölcsönös tiszteletre és tisztességre vonatkozó értékeit".

Több mint hat hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 34 844 ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés