Hirdetés

Életbe lépett a "kikapcsolási jog": többé nem kell válaszolni a főnöknek munkaidő után

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ausztráliában életbe lépett a kikapcsolási jog szabálya, amely megkönnyebbülést nyújt azoknak, akik úgy érzik, hogy kénytelenek fogadni a munkáltatók hívásait vagy elolvasni az üzeneteket, miután befejezték a napi munkájukat.

Az új törvény ugyanis lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy munkaidő után figyelmen kívül hagyják az üzeneteket és a hívásokat, és ne kelljen attól tartaniuk, hogy a főnökeik megbüntetik őket. Több mint 20 országban, főként Európában és Latin-Amerikában vannak hasonló szabályok.

Egy tavaly közzétett felmérés becslése szerint az ausztrálok évente átlagosan 281 órát dolgoztak fizetetlenül túlórában. Most azonban ennek vége - írja a BBC. 

A törvény nem tiltja meg a munkáltatóknak, hogy munkaidőn túl kapcsolatba lépjenek a munkavállalókkal, azonban jogot biztosít a dolgozóknak arra, hogy ne válaszoljanak, kivéve, ha az elutasítás indokolatlannak minősül. A szabályok szerint a munkáltatóknak és a munkavállalóknak meg kell próbálniuk egymás között rendezni a vitás kérdéseket. Ha ez nem vezet eredményre, az ausztrál Fair Work Commission (FWC) közbeléphet.

Az FWC ezután elrendelheti, hogy a munkáltató ne lépjen kapcsolatba a munkavállalóval munkaidőn kívül. Azonban, ha az FWC úgy találja, hogy a munkavállaló válaszadásának megtagadása ésszerűtlen, elrendelheti, hogy válaszoljon.

Az FWC utasításainak be nem tartása szigorú bírsággal járhat. Egy munkavállalót például 19 ezer ausztrál dollára büntethetnek, egy vállalat esetében pedig akár 94 ezer ausztrál dollár is lehet a pénzbírság. A munkavállalókat képviselő szervezetek üdvözölték a lépést.

"Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy visszautasítsák az ésszerűtlen munkaidőn kívüli munkavégzést, és lehetővé teszi a munka és a magánélet jobb egyensúlyát” - közölte az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsa. Egy munkahelyi szakértő a BBC Newsnak elmondta, hogy az új szabályok a munkáltatókat is segítenék. "Minden olyan szervezet, amelynek alkalmazottai jobban kipihentek és jobban egyensúlyban tartják a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, olyan alkalmazottakkal fog rendelkezni, akik kisebb valószínűséggel lesznek betegszabadságon, és kisebb valószínűséggel hagyják el a szervezetet" - mondta John Hopkins, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa.

Korábban a naphire.hu arról is írt, hogyan lehet kideríteni, hogy a főnököd kémkedik-e utánad

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés