Hirdetés

Rendkívüli dolog történt az Antarktiszon, és ez végzetes lehet nekünk is

Nap Híre portré Nap Híre

A kivételesen hosszú ideig tartó hőhullám söpör végig a világ leghidegebb kontinensén, az Antarktiszon a brit nemzeti sarkkutató intézet szerint.

A hőmérsékleti anomáliák nem szokatlanok a kontinensen, de "a meleg időszak hosszúsága szokatlan - mondta Thomas Caton Harrison, a Brit Antarktiszkutató Intézet sarkvidéki éghajlatkutatója az AFP-nek a héten.

Az előzetes adatok szerint az Antarktisz egészére vonatkozó 2024. júliusi felszínközeli átlaghőmérséklet 3,1 Celsius-fokkal haladta meg a hónapban szokásos értéket.

A szárazföldön és a szárazföldi jégen ez a második legmelegebb július az Antarktiszon a feljegyzések 1979-es kezdete óta - a legmelegebb 1981 júliusában volt.

A napi átlaghőmérséklet július 15-i -34,68 Celsius-fok és július 31-i -28,12 Celsius-fok között mozgott a Maine-i Egyetem által online közzétett adatok szerint.

A kontinensen a legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint augusztus 7-én átlagosan -26,6 Celsius-fok volt.

A júliusi átlagos hőmérsékleti anomália a Dronning Maud Land és a keleti Weddell-tenger keleti részén a parttól távol eső részeken még a 9-10 Celsius-fokot is elérte.

Az Antarktiszon télen gyakran előfordulnak napi hőmérsékleti anomáliák, de "ami figyelemre méltó, az a tartósan magas hőmérséklet" - mondta Caton Harrison.

Egy kivételesen enyhe antarktiszi tél?

Hivatkozás másolása

"A nagyon korai adatok arra utalnak, hogy ez egy kivételesen enyhe antarktiszi tél lehet" - tette hozzá. A földrész a bolygó leghidegebb, legszélcsendesebb és legkevésbé lakott kontinense, de a globális felmelegedés ezt is érinti.

A kontinensen a szélsőséges hőség hatalmas jégveszteséget okoz. A Nature Geoscience című folyóiratban júniusban megjelent tanulmány szerint a tudósok az antarktiszi jégtáblák felgyorsult olvadásának új fokozatát fedezték fel, amelyet a jég és a szárazföld közé behatoló meleg óceáni víz okoz.

Az ember okozta globális felmelegedés következtében emelkedő óceáni hőmérséklet miatt az antarktiszi jégtakarók olvadnak, ami a globális tengerszint emelkedésével fenyeget, és világszerte veszélyezteti a part menti településeket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés