Hirdetés

Döbbenetes fotó készült a ZTF üstökösről

Garai Kitti portré Garai Kitti

Csodálatos képet készített egy szicíliai fotós a ZTF üstökösről. 

Dario Giannbile tíz napig várt a tiszta égboltra, hogy lencsevégre kaphassa a különleges látványt. Az asztrofotós végül az Etna hóval borított csúcsa mellett örökítette meg a ZTF üstököst - szúrta ki az Index.

A fotós a Facebook-oldalán azt is megosztotta a követőivel, hogy kezdetben az időjárási körülmények nem voltak éppen megfelelőek, de tíz nap elteltével végre kitisztult az égbolt és nemcsak az üstökös, hanem a vulkán is megmutatta magát. A körülményekről leírta: kétezer méter magasságból, mínusz nyolc fokban álldogált, mire sikerült ilyen formában megörökíteni a meseszép látványt. 

"Ez egy kivételesen hideg hőmérséklet Szicíliában! A táj azonban lélegzetelállító volt: puha hó, amelyet csak néhány róka- és nyúlnyom zavart meg" – írta Dario.

Korábban a Naphíre már írt a ZTF üstökösről, amit az évtized üstököseként tartanak számon, ugyanis legutóbb 50 ezer éve járt errefelé. Az égitest a C/2022 E3 (ZTF) nevet kapta a Zwicky Tranziens Létesítmény után, amely először tavaly márciusban észlelte a Jupiter mellett elhaladva. Az üstökös a Naprendszerünk jeges tartományaiból érkezik, január 12-én kerül a legközelebb a Naphoz, és február 1-jén halad el a Földhöz legközelebb. A különleges jelenség akár szabad szemmel is látható lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés