Hirdetés

Kísérteties zöld óriásmeteorok hullanak Új-Zélandon

Morvay Péter portré Morvay Péter

A sarki fényhez hasonló jelenséget sokan lefotózták

Hivatkozás másolása

Sorban robbannak fel különös tűzgömbök a déli szigetország felett. A jelenségek okát még kutatják. 

Először július 7-én robbant fel egy hatalmas meteor a tenger felett a főváros, Wellington közelében, hangrobbanást keltve, ami távoli Déli-szigeten is hallható volt.

Két héttel később egy újabb tűzgömböt rögzítettek Canterbury felett. A helyi lakosok egy nagy, élénkzöld meteort láthattak felvillanni az égen. A csillagászok szerint az élénkzöld fény arra utalt, hogy az égitest viszonylag nagy volt, és nagyon gyorsan mozgott, ami miatt a levegő ionizálódott és sarki fényhez hasonlóan izzott. 

Jack Baggaley, a Cantebury Egyetem csillagász professzora szerint a világító zöld meteorok ragyogását a benne lévő vegyi anyagok okozhatták. Az apró aszteroidadarab valószínűleg vasból és nikkelből állt, amelyek magas hőmérsékleten zöld fényt bocsátanak ki.

Amikor egy meteor nagy sebességgel átrepül a Föld légkörén, rendkívüli mértékben felforrósodik, amitől élénken izzik.

Egy másik feltételezés szerint a zöld meteorcsóvákat a sarki fényt létrehozó hatáshoz hasonló hatás is okozhatja, de ez csak akkor következik be, ha nagyon nagy sebességgel haladnak.

A kettős meteorrobbanás azért is különös, mert Új-Zélandon 23 év telt el az ország utolsó említésre méltó meteorja óta. 

Most új-zélandi tudósok civil aktivistákkal összefogva elindították egy meteorészlelő hálózatot. Több tucat kamerával rögzítik az égboltot, és a szervezet a helyi lakosok segítségét is kérik, hogy adjanak tájékoztatást az észlelésekről és az általuk esetleg rögzített képekről.

A csoport szeretné nyomon követni a meteorok zuhanását, abban a reményben, hogy összegyűjthetik a földön landoló darabokat. Az ősi kőzetek nagyon értékesek a kutatók számára, mert titkokat fedhetnek fel az univerzum történetéről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés