Hirdetés

Új zenélő út van Magyarországon és íme a legjobbak a világból

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Különleges elemet építettek a 37-es út egy felújított szakaszába: az Érik a szőlő című klasszikus dallamát lehet hallani vezetés közben.

A Szerencs gyorsforgalmi kapcsolatát megteremtő projektben a meglévő kétsávos út nyomvonalát bővítették új sávokkal, valamint a korábbi sávok teljes felújítása és bővítése is megtörtént. 

A Gesztely és Szerencs közötti szakaszon - a Kaposvárra vezető 67-es úthoz hasonlóan - zenélő utat csináltak - jelentette be a magyarepitok.hu.

Az 513 méteres szakaszon, 80 kilométeres sebesség mellett ilyen az utazás:

Mutatjuk, milyen a kaposvári 67-es út:

De nem csak Magyarországon találni ehhez hasonló zenélő utakat. Az első zenélő utat Dániában építették meg, 1995-ben. Két dán művész, Steen Krarup Jensen és Jakob Freud-Magnus tervei alapján Gyllingben rázókövekből kialakított Asfaltofon. Az asfaltofon dallama egy F-dúr Arpeggio.

Az Amerikai Egyesült Államokban lévő kaliforniai Lancasterben 2008-ban adtak át zenélő utat:

A Japánban lévő zenélő út pedig így hangzik:

    Mi a zenélő út?

    Bővebben Bezárás

    A lényege, hogy az aszfalt felső rétegén rovátkolást alakítottak ki, így azon autóval áthaladva különböző magasságú hangok hallhatók, amelyek magassága a barázdák mélységétől és egymástól való távolságuktól függ.  Az első zenélő utat 1995-ben építették meg Dániában. Ahogy a videókon is láttuk, számos országban található zenélő út, így az Egyesült Államokban, Dániában, Dél-Koreában, Hollandiában, Indonéziában, Iránban, Japánban, Kínában, San Marinóban, Tajvanon, Ukrajnában - írja a Wikipedia.

Indonézia első zenélő útját Jáva szigetén, a Solo–Kertosono Toll Road Ngawi–Kertosono közötti szakaszán 2019. december 20-án adták át. A dallam a Happy birthday to you első 6 hangjegye, de az ötödik hang egy félhanggal alacsonyabb.  Az útszakaszt a balesetek számának csökkentése céljából alakították ki. A dallam választását annak ismertsége indokolta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés