Hirdetés

Felállva ünnepelték Zelenszkijt a washingtoni kongresszusban

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az Egyesült Államok Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának, közölte Joe Biden elnök, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Moszkva szerint globális következményei lesznek a döntésnek.

Az ukrán államfőnek az orosz-ukrán háború kitörése óta ez az első külföldi útja

Biden elnök a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Patriot-rendszer szállítása mellett az Egyesült Államok vállalja egyéb katonai eszközök közvetlen szállítását amerikai készletekből, valamint bizonyos szerződéses kötelezettségvállalásokat is, összesen 1,8 milliárd dollár értékben.

Biden szerint ő és az ukrán elnök is békét akar, és ennek egyszerű módja az lenne, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntene, hogy kivonul Ukrajnából.

"Ez viszont most nem fog megtörténni"

- jegyezte meg Joe Biden. 

Volodimir Zelenszkij a Kongresszus tagjai előtt is beszédet mondott. 

Ukrán zászlót adott át Zelenszkij a kongresszus elnökének
Ukrán zászlót adott át Zelenszkij a kongresszus elnökének MTI/EPA/Michael Reynolds

"Az önök pénze nem jótékony célokat szolgál. Ez egy befektetés a globális biztonságba és demokráciába, amelyet a legfelelősségteljesebb módon kezelünk" 

- mondta Zelenszkij, akinek a beszédét a beszámolók történelminek és nagy hatásúnak nevezik. 

"Remélem, hogy a tisztelet és a hála szavai minden amerikai szívben visszhangra találnak" - mondta Zelenszkij, aki - mint korábban megírtuk - Oroszország legyőzését tekintené legnagyobb ajándéknak

"Minden esély és minden baljós forgatókönyv ellenére Ukrajna nem bukott el. Ukrajna él és virul". 

Az ukrán elnök beszédét felállva ünnepelték a kongresszus tagjai, kifejezve ezzel az egyértelmű, kétpárti támogatást Ukrajna mellett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés