Hirdetés

Baj van? Zelenszkij kirúgta a védelmi miniszterét

Nap Híre portré Nap Híre

Már meg is van, kit neveznek ki Olekszij Reznyikov helyére. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy döntött, hogy felmenti posztjáról a Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, és a héten felkéri a parlamentet, hogy Rusztem Umerovot, Ukrajna fő privatizációs alapjának vezetőjét nevezze ki a helyére - írja az Infostart

Zelenszkij elmondta, ez a bejelentés az ukrán védelmi rendszer legnagyobb átalakítását teszi lehetővé az Oroszország által 2022 februárjában indított háború során. 

Reznikov 2021 óta volt védelmi miniszter és több milliárd dollárnyi nyugati katonai segély biztosításában segítette az ukránokat a háborúban, azonban a minisztériumát övező, általa rágalmazásnak minősített korrupciós vádak meggyengítették a pozícióját. Zelenszkij szerint a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége.

A védelmi miniszter leváltását a parlamentnek jóvá kell hagynia, de a Legfelsőbb Tanács képviselőinek többsége valószínűleg támogatni fogja. Zelenszkij is arra számít, hogy a parlament jóváhagyja Umerov kinevezését. A 41 éves, krími tatár volt törvényhozó Umerov 2022 szeptembere óta vezeti az Ukrajna Állami Vagyonkezelő Alapot, és fontos szerepe volt például a fekete-tengeri gabonaügyletről szóló, kényes háborús tárgyalásokban - számolt be a lap. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés