Hirdetés

Zelenszkij szerint az izraeli konfliktus elvonja a figyelmet az ukrán háborúról

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az izraeli-gázai háború „elveszi a fókuszt” az ukrajnai konfliktusról – mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij MTI

Azt mondta, ez volt Oroszország "egyik célja”. Tagadta, hogy az ukrajnai harcok holtpontra jutottak, annak ellenére, hogy az ország legfelsőbb katonai tábornoka a közelmúltban így értékelt, számolt be a BBC.

Ukrajna déli ellenoffenzívája egyelőre nem sokat fejlődött. Ez a háborús kimerültségtől való félelmet váltotta ki Kijev nyugati szövetségesei körében, és egyes fővárosokban egyre inkább vonakodnak Ukrajnát pénzzel vagy fegyverekkel támogatni.

Zelenszkij a szombati kijevi tájékoztatón az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen társaságában kijelentette: "Egyértelmű, hogy a közel-keleti háború elveszi a hangsúlyt" Ukrajnától. Azt mondta, Oroszország azt szeretné, ha ez a fókusz "gyengülne”.

"Mindenki kezd elfáradni” - ismerte el kérdésre Zelenszkij, hozzátéve, hogy nem patthelyzetről van szó.

Elismerte, hogy Oroszország "uralja az eget", és Ukrajnának sürgősen szüksége van az Egyesült Államokban gyártott F-16-os harci gépekre és fejlett légvédelmi védelemre a helyzet megváltoztatásához.

Az ukrán vezető felidézte, hogy tavaly is sok szó esett a hatalmas ukrajnai hadszíntéren kialakult patthelyzetről – de rámutatott Kijev későbbi jelentős katonai győzelmeire az északkeleti harkovi régióban és a déli Herszonban.

Zelenszkij visszautasította azokat a sajtóértesüléseket is, amelyek szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy fontolóra vegye az Oroszországgal való tárgyalásokat.

Eközben a brit védelmi hírszerzés legfrissebb, szombati jelentésében kijelentette, hogy Oroszország "valószínűleg körülbelül 200 páncélozott járművet veszített el a kelet-ukrajnai donbászi Avdiivka város elleni támadásai során".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés