Hirdetés

Hatalmas a készültség: lezárták a légteret, mesterlövészek figyelik Zelenszkij minden lépését Rómában

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Volodimir Zelenszkij ma Olaszországba utazik, hogy tárgyaljon a köztársasági elnökkel, valamint a miniszterelnökkel. Azonban sajtóértesülések szerint az ukrán elnök nemcsak Sergio Mattarellával és Giorgia Melonival tárgyalhat, hanem a katolikus egyházfővel is. Azonban biztonsági okokból hivatalosan nincs megerősítve Zelenszkij mai programja Olaszországban, ahol jelenleg is hatalmas a készültség az ukrán elnök látogatása miatt.

Az ukrán elnök repülőgépe a Ciampino-katonai repülőtérre érkezik, ahol a kormány nevében Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadja Volodimir Zelenszkijt. Sergio Mattarella államfő a Quirinale-elnöki palotában várja az ukrán elnököt, aki azt követően Giorgia Meloni miniszterelnökkel tart megbeszélést, amit a kormánypalota előzetes információi szerint sajtónyilatkozat követ majd.

Volodimir Zelenszkij érkezésére Rómában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: az ukrán elnök érkezése és továbbindulása óráiban lezárják a légteret, ami befolyásolhatja a polgári járatok forgalmát.

A város több részén parkolási tilalom lépett életbe, utcákat zártak le, ezer rendőrrel felügyelik a biztonságot az ukrán elnök konvoja útvonalán, mesterlövészek vannak az elnöki és kormánypalota, valamint a Vatikán közelében - írja az MTI.

Ferenc pápa délután fogadja Volodimir Zelenszkijt. Az időpont a vatikáni protokoll szerint azt jelzi, hogy szigorúan vett magánlátogatásról van szó.

A katolikus egyházfő 2020 februárjában találkozott Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal. Ferenc pápa április 27-én Denisz Smihal ukrán kormányfőt fogadta a Vatikánban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés