Hirdetés

Washington Post: Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy csapást merjen Magyarországra

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Medöbbentő állításokat fogalmazott meg a The Washington Post egy friss írásában.

Egy kiszivárgott Pentagon-anyagra hivatkozva a lap azt állítja, hogy míg Zelenszkij a Nyugat felé a békéért küzdő, higgadt és a helyzetet uralkodó politikus képét mutatja, addig zárt körben agresszív és eszkalációt sürgető ösztönei kerülnek előtérbe.

Hozzátették, Washington és szövetségeseinek Ukrajnába irányuló fegyverszállításainak alapfeltétele, hogy – elkerülendő az eszkalációt – Ukrajna a kapott haditechnikát nem alkalmazza Oroszország területén. Ennek betartásáról Zelenszkij folyamatosan biztosította a donorországokat, és nyomatékosította: csak Ukrajna védelmére használja a nyugati fegyvereket. 

Viszont a cikk szerint a kiszivárgott iratok másról árulkodnak, ugyanis zárt ajtók mögött az ukrán elnök sokkal vadabb ötletekkel áll elő, többek között azzal is, hogyan lehetne oroszországi célpontokat megsemmisíteni, és egy NATO-tagállam, Magyarország ipari infrastruktúráját milyen módon lehetne megbénítani.

A lehallgatások kiszivárgott dokumentumai szerint Zelenszkij február középen egy Julija Sviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit - írja a Mandiner.

A lehallgatásokat elemző titkosszolgálati megjegyzésekből kitűnik, hogy „Zelenszkij Magyarország kormánya elleni haragja válthatta ki az értelmetlen és fenyegető mondatokat”. Ez viszont nem mást jelent, mint hogy az ukrán elnök egy NATO-tagállam kritikus infrastruktúrája ellen készült szabotázsakcióra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés