Hirdetés

Zelenszkij megkapta a hírt, amitől a legjobban rettegett

Nap Híre portré Nap Híre

Nincs több pénze az Egyesült Államoknak Ukrajna támogatására.

Szinte teljesen kimerült az Ukrajnának szánt pénzalap, az ország finanszírozására elkülönített összeg 96%-át elköltötte az amerikai kormány – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Mint ismert, az Egyesült Államok Ukrajna legnagyobb támogatója, mind a fegyverek, mind az anyagi források tekintetében. Washington körülbelül 47 milliárd dollárnyi fegyvert és 26 milliárd dollárnyi pénzügyi segítséget küldött a megtámadott országnak - írja a Portfolio.

A lap felidézte, hogy a Biden-kormány Ukrajna támogatását egy Kongresszus által jóváhagyott anyagi keretből oldotta meg, azonban most John Kirby bejelentette, hogy a háború elején összeállított pénzalap 96 százaléka kimerült. 

Joe Biden pár hete egy újabb, 106 milliárd dolláros biztonsági alap összeállítását kérte a Kongresszustól, melynek zöme, nagyjából 60 milliárd dollár, Ukrajnának menne. A republikánusok azonban nyilvánvalóvá tették, hogy Kijev finanszírozásának átgondolását szeretnék, ezért hetek óta vita tárgyát képezi a csomag összeállítása. A republikánus vezetésű Képviselőház el is fogadott egy törvényjavaslatot, amely a Biden által kért összegeket nagyjából jóváhagyja, de Ukrajna kimaradt a csomagból, ezért a javaslat várhatóan elbukik majd a Szenátusban.

Bár az, hogy az eddigi pénzalap kimerült, nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok többet soha nem fog küldeni egy töltényt sem Ukrajnának, azonban az szinte biztos, hogy a következő időszakban elhúzódó vita övezi majd a kérdést, és az is valószínű, hogy Kijev nem kapja majd meg a Biden által beígért 60 milliárd dollárt, csak egy szerényebb összeget.

Úgy tűnik, Zelenszkij is érezte a bajt, ugyanis a napokban bejelentette, hogy mégsem lesz elnökválasztás tavasszal Ukrajnában, ami egyébként rengeteg pénzbe került volna az országnak. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés