Hirdetés

Óriási a baj, menekítik a lakókat a zaporizzsjai atomerőmű környékéről

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre veszélyesebb a helyzet.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendkívüli bejelentést tett: megkezdődött a lakosság evakuálása a zaporizzsjai atomerőmű közelében fekvő Enerhodar városból, ahol az erőmű személyzetének többsége él. 

"A Zaporizzsja atomerőmű közelében uralkodó helyzet egyre kiszámíthatatlanabb, potenciálisan nő a veszély. Rendkívül aggasztanak az erőművet fenyegető, nagyon is valós nukleáris és biztonsági kockázatok” - közölte Rafael Mariano Grossi főigazgató.

A 24.hu azt írja, hogy 20-30 percenként váltják egymást a buszok, amik a lakosságot szállítják el. A beszámolók szerint kisebb pánik is kitört az evakuálási parancs kiadása után, de nincs nagy nyugtalanság.

Az atomerőmű telephelyének igazgatója, Jurij Csernicsuk közben bejelentette, hogy a kezelő személyzetet nem evakuálják, ők a helyszínen maradnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsanak mindennemű biztonságot az erőművel kapcsolatban, amelynek hat reaktora mind leállási üzemmódban van. Csernicsuk elmondta azt is, hogy az üzemi berendezéseket minden szükséges nukleáris biztonsági és védelmi előírásnak megfelelően karbantartják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés