Hirdetés

Zacher Gábor figyelmeztet: súlyos veszélyben lehetnek ezek a magyarok

Nap Híre portré Nap Híre

Mivel egyre több ember él itthon a szegénységi küszöb környékén, ezért sokan úgy próbálnak meg némi pluszbevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladják azt. 

Zacher Gábor toxikológus egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy Magyarországon is egyre elterjedtebb az úgynevezett megélhetési gombászat, és emiatt gyakoribbá válhatnak a gombamérgezéses esetek. Ez egy társadalmi probléma, amely miatt megnövekedhet a gombamérgezések előfordulása - mondta a hazipatika.com-nak. 

A törvényi előírások szerint egyetlen személy alkalmanként legfeljebb két kilogramm gombát szedhet a hazai erdőkben, és ezt érdemes is betartani.

A toxikológus kitért arra is: fontos, hogy az eladott/elajándékozott gombákat gombaszakellenőr is jóváhagyja, a gombamérgezéses esetek hátterében ugyanis általában a figyelmetlenség vagy a gombafajták megkülönböztetéséhez szükséges kellő ismeretek hiánya áll. 

Mint mondta, a különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés