Xanax-para: elbutulást okoznak a szorongásgátlók

  • Életmód
Morvay Péter portré Morvay Péter

De már fejlesztik a jobb hatóanyagokat

Hivatkozás másolása

Magyarországon is közel egymillió ember szed rendszeresen valamilyen szorongásgátót. Ők most nagyon rossz hírt kaptak: egy új kutatás szerint ezek a gyógyszerek hosszú távon demenciát okozhatnak.

Az ausztrál idegkutatók vizsgálata szerint az antidepresszánsok hatóanyagai lassan, de biztosan gyengítik azokat az agyi területeket, amelyek az idegsejtek aktivitásáért felelősek. Ennek hosszú távon az agy leépülése lehet a következménye, ami olyan betegségeket okozhat, mint az Alzheimer-kór.

A folyamatot a kutatók az elektromos áramkörökben tapasztalható kisüléshez hasonlítják. A szorongásgátlók hatóanyagai folyamatosan túlterhelik az agyi idegpályákat, és ezért azok egyre lassabban továbbítják az ingereket és jeleket. Ha pedig a károsodás véglegessé válik, az adott idegpálya egyszerűen nem működik tovább.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy olyan új hatóanyagokat fejlesszenek, amelyek úgy tudják oldani a szorongást, hogy közben nem károsítják hosszú távon az agyi idegpályákat.

Azért is nagyon fontos lenne az új generációs antidepresszánsok kifejlesztése, mert egyre több fiatal, sőt tinédzser is kénytelen használni ezeket a gyógyszereket. Az Egyesült Államokban a Covid-19 járvány kezdete óta 19 százalékkal nőtt a 13-19 éves korosztály számára felírt szorongásgátlók mennyisége.

Az antidepresszánsok forgalma Magyarországon is nagyon felpörgött a járvány alatt. Mintegy 48 százalékkal több fogyott ezekből a szerekből, mint a korábbi időszakban, pedig már akkor is nagyon sokan voltak kénytelenek ilyen segítséget igénybe venni.

Cimkék:
  • depresszió, járvány, demencia, idegrendszer
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet