Hirdetés

Figyelem! Fontos változást jelentett be a WHO

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre enyhül a járvány, ezt bizonytítja a WHO legutóbbi ajánlása is, miszerint kevesebb napot kell házi karanténban tölteni fertőzés esetén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt pénteken tette közzé legújabb ajánlását a koronavírussal kapcsolatban: azt javasolják, hogy a fertőzöttök tíz napig vonuljanak karanténba, ha vannak tüneteik, ám tünetmentesség esetén akár öt napig is elegendő otthon maradni. 

A HáziPatika emlékeztetett: a WHO eddigi ajánlása az volt, hogy a tüneteket is produkáló betegek tizenhárom napra szigeteljék el magukat a külvilágtól, a tünetmentes fertőzöttek pedig tíz napra vonuljanak karanténba. 

Ugyanakkor a világsszervezet szakemberei továbbra is azt javasolják, hogy a fertőzöttek időnként végezzenek gyorstesztet, amely ha időközben már negatív, akkor a karanténidőszakot le lehet rövidíteni. 

Új ajánlásait a világszervezet 12 tanulmány, illetve összesen mintegy háromezer résztvevő bevonásával gyűjtött adatok vizsgálati eredményeire alapozta. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a WHO valóban pusztán javaslatokat fogalmaz meg: minden ország saját hatáskörében dönt a területén alkalmazandó irányelvekről - írja a lap.

Ahogy arról korábban a Naphíre beszámolt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten közzétett szennyvíz-adataiból kiderült, hogy az országot átlagot tekintve továbbra is nő a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben. Múlt héten emelkedő tendenciát lehetett megfigyelni  Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen, enyhe csökkenés egyedül Tatabányán volt tapasztalható. A koronavíruss örökítőanyagának koncentrációja Nyíregyházán, Pécsen és Kaposváron magas volt, míg 19 településen az emelkedett tartományba esett. Az NNK a friss adatokat minden héten szerdán teszi közzé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés