Hirdetés

Sokkoló hír érkezett: Bruce Willis után újabb amerikai sztárt diagnosztizáltak demenciával és afáziával

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Wendy Williams Huntert tavaly diagnosztizálták progresszív afáziával és frontotemporális demenciával (FTD) - árulta el a gondozói csapata.

Az amerikai nappali talkshow-legenda csapata közölte, hogy a hírt "az egészségi állapotával kapcsolatos pontatlan és bántó pletykák helyreigazítása érdekében" osztja meg.

Az 59 éves Williams több mint egy évtizeden át vezette a népszerű, országos szinten sugározott Wendy Williams Show-t. Azonban 2022-ben befejezte a műsorvezetést, miután súlyos egészségi gondjai akadtak - írja a BBC.

A diagnózisról szóló hír egy nappal azután vált ismertté, hogy a People magazin a címlapon hozta le azt a hírt, melyben a műsorvezető rokonai azt állították, hogy Williams egy ismeretlen helyen lévő gondozóintézetben tartózkodik, ahova súlyos függőségei miatt került be. Az unokahúga azt állította a cikkben, hogy "mindannyian láttuk a képeket róla, amelyek az elmúlt hónapokban, években készültek róla, és úgy tűnt, mintha egy spirálba került volna a nagynéném".

"Mint azt Wendy rajongói tudják, a múltban nyíltan beszélt a nyilvánosságnak a Basedow-kórral és nyiroködémával, valamint az egészségével kapcsolatos egyéb jelentős kihívásokkal kapcsolatos orvosi küzdelmeiről" 

- írta gondozói csapata csütörtökön egy közleményben. "Az elmúlt évek során időnként kérdések merültek fel Wendy információfeldolgozási képességével kapcsolatban, és sokan találgatásokba kezdtek az állapotával kapcsolatban, különösen akkor, amikor nem jutottak eszébe a szavak és időnként kiszámíthatatlanul viselkedett, és nehezen értette meg a pénzügyeit" - tették hozzá.

A csapata kiemelte, hogy Williams diagnózisát "orvosi vizsgálatok sorozata" erősítette meg a tavalyi év során.

A BBC arról is írt, hogy az afázia egy olyan idegrendszeri betegség, amely befolyásolja a kommunikációs képességet, a betegek gyakran küzdenek a gondolataik kifejezésével, és akár a beszéd- vagy íráskészségüket is elveszíthetik. Ugyanebben a betegségben szenved Bruce Willis is.

Az FTD egy gyógyíthatatlan agyi rendellenesség, amelyet az agy bal oldali részének károsodása okoz, és amely befolyásolja a nyelvi és kommunikációs képességeket. A tünetek, amelyek idővel súlyosbodnak, kezelhetők, de nincs olyan gyógymód, amely lassítaná vagy megakadályozná a betegség előrehaladását.

A ritka betegség általában fiatalabb korban jelentkezik, mint a demencia más formái, a legtöbb érintettet 45 és 64 éves kor között diagnosztizálják.

A New Jersey-i születésű sztár gondozói csoportja közleményében azt írta, hogy az FTD "már most is jelentős akadályokat jelent" Williams számára, de ennek ellenére "még mindig képes sok mindent megtenni és ellátni magát".

"A legfontosabb, hogy meg tudta őrizni a rá jellemző humorérzékét, emellett megkapja a szükséges ellátást is" - tették hozzá. 

A júliusban 60. életévét betöltő talkshow-műsorvezető a rádióban kezdte karrierjét, mint DJ. Azonban a The Wendy Williams Show műsorvezetőjeként szerzett hírnevet magának.

A BBC emlékeztetett arra is, hogy Williams egészségével kapcsolatos aggodalmak már évek óta tartanak. 2017-ben a halloweeni adás felvétele közben elájult. 2021-ben pedig több vendégműsorvezető helyettesítette, amíg betegszabadságon volt, ugyanis az autoimmun betegsége miatt gyógykezelésekre szorult. A show producerei a következő évben állították le a műsort. Williamst néhány hónap múlva pénzügyi gondnokság alá helyezték, miután a Wells Fargo Bank azt állította, hogy "cselekvőképtelen".

A csapata kiemelte, hogy azért döntöttek Williams betegségének nyilvánosságra hozatala mellett, hogy felhívják a figyelmet erre a súlyos állapotra. Mint írták, nem minden orvos ismeri fel a betegséget, ezért az FTD-s betegeket gyakran félrediagnosztizálják vagy egyáltalán nem diagnosztizálják. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés