Hirdetés

Mindent elpusztít, ami az útjába kerül: megjelent a vörös tűzhangya Európában is

Nap Híre portré Nap Híre

Nagy a baj, Európában is megjelent a vörös tűzhangya. 

A tűzhangya-rokonúak nemzetségének egyik legveszélyesebb tagja, a vörös importált tűzhangya (Solenopsis invicta) eredetileg Dél-Amerikában őshonos faj, de gyors terjeszkedésének következtében már Közép-, és Észak-Amerikában, valamint 2001 óta Ausztráliában és 2003 óta Kínában is megtelepedett. Egészen eddig Európában nem volt jelen a hangyafaj, azonban a spanyol szakértők által elvégzett kutatás szerint az invazív faj Szicíliában új otthonra talált. Szirakúza városában nemcsak egy-két példányt, hanem egy teljes, jól kiépült hálózatot fedeztek fel, összesen 88 fészekkel az átfésült öt hektáros területen - írja az agroinform

A tudósok szerint az jó hír, hogy a modellek alapján Európa területének csak 7%-át ítélték a tűzhangyák potenciális letelepedéséhez ideális helyszínnek. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy az éghajlati és időjárási viszonyokat figyelembevéve előbb-utóbb a legtöbb európai nagyváros megfelelő életteret nyújthat számukra. Márpedig az emberek és a tűzhangyák korántsem kompatibilisek egymással: a faj egyedei agresszíven támadnak, csípésük fájdalmas, egyes esetekben lázat, vagy akár halálos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot is kiválthat. 

Ráadásul a mezőgazdaságban is hatalmas pusztítást végeznek: az állat-, és növényállományok rongálásával milliárdos károkat okoznak és jelentősen csökkentik a biodiverzitást is. Kínában a vizsgálatok szerint a helyi rovarfajok számát több mint 30%-kal redukálták, ami kihatással van az ökoszisztéma egészére. Mivel a hangyák egyik kedvelt táplálékát a növények magjai és csírái jelentik, ezért egyes növényfajok szaporodását akadályozzák és a talaj kémiai összetételét is megváltoztatják a föld savasításával.

Az Egyesült Államokban, Kínában és Ausztráliában már rendszeres irtásokat végeznek, amelyhez többek között az S-metoprén szert használják. Ez egy növekedésgátló anyag, nem öli meg azonnal az állatokat, de gátat szab a szaporodásuknak. A tűzhangya telepek megsemmisítésére egyébként a legjobb módszer a királynő eltávolítása, mivel az a dolgozókkal ellentétben akár több évig is élhet és szaporodhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés