Hirdetés

Gyászol a divatvilág, meghalt a népszerű tervező

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A punk keresztanyjaként is ismert Vivienne Westwood 81 éves volt.

Vivienne Westwood igazi forradalmár volt, akit a korrupció és a globális igazságtalanság gyűlölete fűtött, aki kétségbeesett a fiatalok hanyag passzivitása miatt - írja a világszerte ismert és népszerű divattervezőről a BBC

Vivienne Isabel Swire 1941. április 8-án született a derbyshire-i Tintwistle faluban, három gyermek közül a legidősebbként. Munkásosztálybeli szüleinek megmagyarázhatatlan volt lányuk olvasásfüggősége, egyszer fizettek is neki, hogy megsemmisítse könyvtári kártyáját.

A család 1958-ban költözött Észak-Londonba. Vivienne a helyi művészeti iskolába járt, de fél év után otthagyta. Általános iskolai tanári képesítést szerzett, majd hozzáment Derek Westwoodhoz. Westwood saját maga készítette esküvői ruháját és ékszereit. Egy évvel később született meg a kisfiúk.

Aztán egy véletlen találkozás mindent megváltoztatott. Testvére, Gordon egy 19 éves tanulótársát elvitte magával harrowi lakásába. Vörös haja és hintőporral fehérített arca volt. A fiút Malcolm McLarennek hívták, vele később hatalmas szerelembe esett és olyan kulturális forradalmat indítottak el, amely megrázta, néha meg is ijesztette a világot. Kapcsolatukból 1967-ben született második gyermeke, Joseph Corré.

Westwood üzletet nyitott a King's Roadon, a boltot „Let It Rock”-nak nevezte el, majd a nevét „Too Fast To Live, Too Young To Die”-ra változtatta. Végül egyszerűen „SEX” névre keresztelték át. Meghökkentő összeállításaiban feltűntek a szegecsek, nyakörvek, láncok is, és a McLaren által menedzselt Sex Pistols tagjai is innen kezdtek el öltözni.

1989-ben a rendkívül befolyásos Women's Wear Daily magazin a huszadik század hat legjobb tervezője közé sorolta; ő volt az egyetlen nő, Armani, Lagerfeld és Saint Laurent mellett.

Harmadik férjéhez 1992-ben ment hozzá, Andreas Kronthaler osztrák kreatív igazgató a korábbi tanítványa volt.

Támogatta az AIDS-kutatást, a PETA-t (People for the Ethical Treatment of Animals - amerikai állatjogi szervezet), százezreket adott a Zöld Pártnak, és rendszeres látogatója lett Julian Assange-nak az ecuadori nagykövetségen eltöltött hétéves szolgálata alatt.

Kedvenc idézete ez volt: “Az ortodoxia az intelligencia sírja”.

Westwood készítette el a Virgin légitársaság egyenruháit, valamint a Szex és New York című sorozatban a főszereplő Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) is az ő esküvői ruháját vette fel.

A punk keresztanyja, a globális divat császárnője és a Brit Birodalom hölgye - írja róla a BBC.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés