Hirdetés

Visszafordult folyók, pusztító forgószelek: apokaliptikus jelenetek Kaliforniában

Morvay Péter portré Morvay Péter

Katasztrófariadó rendeltek el az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén, miután elérte Kaliforniát egy rendkívüli „ciklonbomba”.

A szélsőséges időjárási jelenség miatt az államban nagy területeket érintő „áradások és sárcsuszamlások” alakultak ki. 

A hitelen lezúduló csapadék – amelynek a mennyisége elérte az óránkénti 2-4 centimétert – valamint az egyidejűleg kialakult tengeri áradás miatt több folyó kiáradt, miután a víz nem tudott elfolyni a szokott irányba. 

A katasztrófavédelem felszólította a lakosságot, hogy tartsanak készenlétben létfontosságú cikkekből álló mentőcsomagokat és készítsék elő az ingatlanjaik biztosítási dokumentációját, a várható károkra felkészülve. 

A felázott talajból a szél könnyen kicsavarja a fákat
A felázott talajból a szél könnyen kicsavarja a fákat

"A ciklon miatt a szélvihar fákat és villanyvezetékeket fog kidönteni" 

- figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat, amely előre jelezte, hogy széleskörű áramkimaradások is várhatók.

December utolsó napjaiban már volt hasolnló vészhelyzet Kaliforniában, amikor egyetlen délután 11,6 centiméternyi eső zúdult San Franciscóra. 

A talaj azóta sem száradt ki teljesen, emiatt az újabb áradások gyorsabbak és pusztítóbbak lesznek, és a fák is könnyebben kidőlnek – közölték a hatóságok.

A vihar előtt kötelező evakuálást rendeltek el Watsonville városában, mert a település teljesen víz alá kerülhet. 

A meteorológiai szolgálat szerint a most pusztítást okozó „ciklombomba” folyamatosan erősödik. A ciklon belsejében a minimális légnyomás 24 óra alatt mintegy 3 százalékkal csökkent, ami a levegő vákuumszerű elszívását okozza és ebből pusztító forgószelek alakulhatnak ki.

Mint arról beszámoltunk, tudósok már a nyáron jelezték, hogy történelme legsúlyosabb katasztrófájára készül Kalifornia. 

A tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta árvizek hatalmas mennyiségű vizet zúdítanak a szárazság sújtotta államra, amelyek miatt megaárvizek alakulhatnak ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés