Világvége pánikot okozott egy német politikus hátborzongató üzenete

  • Színes
Morvay Péter portré Morvay Péter

Több százezeren próbálták meg kitalálni, milyen katasztrófa következhet be szeptember 24-én. A pánikot egy német parlamenti képviselő elszólása okozta.

Először a Twitteren, majd a TikTokon is megjelent egy videó, amelyen Friedrich Metz német politikusnak a Bundestagban tartott beszédéből szerepelt egy részlet. 

A videóban Metz azt mondta: "Kedves kollégák... 2022. szeptember 24-e mindannyiunk emlékezetében úgy marad meg, mint egy olyan nap, amiről azt mondjuk majd: ’Pontosan emlékszem, hogy hol voltam akkor…’”

A Twitter-poszt címe ez volt: „Mi a francot terveznek 2022. szeptember 24-én?"

A megosztásokból aztán egy komplett összeesküvés-elmélet bontakozott ki. Volt, aki szerint szeptember 24-én egy gigantikus napkitörés éri a Földet, ami globális áramszünetet okoz. Mások szerint a NASA műholdjai egy aszteroida becsapódását jelezték előre, amelyet a közvélemény elől eltitkoltak, és erre figyelmeztetett a német képviselő. 

A csillagászati anomáliákat kutató Space Weather honlap információi szerint azonban szeptember 24-én nem várható napkitörés és aszteroida sem közelíti meg a Földet.

A pánik oka minden bizonnyal egy félreértés volt.

Friedrich Metz felszólalásában az ukrajnai háború kitöréséről beszélt, amely 2022. február 24-én történt, és csak rosszul fogalmazott, amikor szeptember 24-ét említette.

A teljes idézet ugyanis így szól: „Ez a 2022. szeptember 24. egy olyan nap lesz, amelyre emlékezni fogunk, és a jövőben azt fogjuk mondani erről a napról, hogy emlékszem, hol voltam, amikor az ukrajnai háborúról szóló híreket kaptam”.

A The Sun beszámolója szerint a pánikhoz hozzájárult egy másik népszerű összeesküvés-elmélet is, amelyet szintén sokan megosztottak. Eszerint a Simpsons sorozat egyik epizódja állítólag megjósolta, hogy 2022. szeptember 24-én lesz a világvége.

Ebben a részben ugyanis Homer egy túlélőcsoporthoz csatlakozik, mert, mint mondja:

„Közeleg az apokalipszis. Talán nem holnap, talán soha, de eljön”.

Bár az epizódban nem említik az ítéletnap állítólagos dátumát, az elmélet onnan ered, hogy az epizód száma 24/9, amit sokan szeptember 24-nek értelmeztek.

Cimkék:
  • világvége
  • szeptember 24 apokalipszis
  • simpsons
  • napkitörés
  • aszteroida
  • nasa
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet