Hirdetés

Világrekordra készül a szabadtüdős mélymerülés magyar világbajnoka

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Egy súlyos sérülés ébresztette rá, nem a saját életét éli. Nyakába vette a világot, megtanult több nyelvet, és Magyarország első szabadtüdős mélymerülője lett. A 30 éves Korok Fatima azt mondja, egy versenyszezonja közel 17 millióba kerül, a szülei segítsége nélkül nem élhetné ezt az életet. Ugyanakkor családról és szerelemről is álmodik, de egyelőre más cél lebeg a szeme előtt: a napokban világrekordot döntene, s mint mondja, felkészült rá. Interjú.

Naphire.hu: Nehezen indult az éved, konkrétan egy súlyos sérüléssel. Mi történt pontosan?

Korok Fatima: Részleges bokaszalag szakadásom volt, illetve a térdemben a meniscus (gyűrűporc - a szerk.) sérült, majdnem 6 hétig nem tudtam járni csak mankóval. Nem épültem fel teljesen, de így is formába tudtam lendülni. A sérülésem miatt módosított edzéstervvel dolgoztam. A” rehabilitáció nem volt könnyű, de majd a mélymerülő szezon után folytatódik a munka, hogy újra 100% legyen a lábam. Ez is szerepet játszott a döntésben, hogy ebben a szezonban kizárólag a szabadmerülés kategória világrekord kísérletre koncentrálok, hiszen ebben a merülésben nincs terhelve a láb, kézzel kell le- és felhúzni magadat a kötél mentén”. 

Naphire.hu: Nem sokkal a sérülésed előtt lettél szabadtüdős mélymerülő világbajnok. Mennyiben hátráltatta a pályádat a sérülés?

Korok Fatima: Ennek volt előzménye. 24 éves voltam mikor eltört a bokám - ugyanaz a boka ami most is sérült. Kettétört, azonnal meg kellett műteni és összecsavarozni, három hónapig nem tudtam járni. Őszintén szólva és most visszanézve ez volt a legjobb dolog ami történt velem, abban az állapotomban egy ilyen óriási ébresztő pofonra volt szükségem, hogy változni kell. A bokatörés volt ami elindított az úton, ami végül oda vezetett, hogy kiléptem az addigi komfortomból, elkezdtem edzeni, spanyolul tanulni, járni a világot, megismerni önmagamat és az egészséges életmódot kutatva visszataláltam a vízbe. Előbb palackos búvárként, majd szabadtüdős búvárként. Lassan 5 éve űzöm a szabadtüdős mélymerülést, mint extrém sportot, kevesebb mint egy év alatt lettem először világbajnok - sokak meglepetésére -, azóta pedig kétszer sikerült is megvédenem a világbajnoki címemet. Minden évben van kisebb-nagyobb sérülésem, ami ugyan hátráltat és megnehezíti a dolgomat, de végül mindig sikerül nyertesként zárnom az évet legyőzve az akadályokat.”

Naphire.hu: Az sem hétköznapi: nem gyerekkorod óta készülsz erre, hanem felnőtt fejjel kezdted a sportolói pályafutásodat. Miért és mikor döntöttél így?

Korok Fatima: A bokatörésem után, 24 évesen kezdtem el utazni, felfedezni a világot és újra edzeni, elsősorban azért hogy megszabaduljak a súlyfeleslegemtől és véget vessek az egészségtelen életmódomnak. Hogy kiegyensúlyozott boldog nő legyek. Gyerekkoromban 5 évig versenyszinten szinkronúsztam, imádtam, úgy gondolom a világ egyik legnehezebb és legcsodálatosabb sportja - ez adta a hátteremet. 16 évesen hagytam abba és az ezt követő években a sport nem volt része az életemnek. A kifogásom azt volt hogy a karrieremre koncentrálok, mint idegenvezető és projekt manager. 

Naphire.hu: Most épp a Bahamákon vagy, de idén már a Távol-Keleten is versenyeztél. Milyen anyagi áldozattal jár ez a pályafutás?

Korok Fatima: “Jelenleg a világ legnevesebb szabadtüdős mélymerülő versenyére készülök a helyszínen, a Bahamákon. A Vertical Blue nevű verseny egy meghívásos verseny, a világ legjobbjai jönnek ide merülni a híres Deans Blue Hola-ban ,ami egy 202 méter mély lyuk, közel egy fehér homokos parthoz. A verseny július 20 és 30 között lesz és élőben közvetítik egy mélymerülő távirányítós kamera segítségével. A linket a közösségi oldalaimon is meg fogjuk osztani. Márciustól Ázsiában készültem versenyre, miután újra lábra tudtam már állni a szalagszakadásom után. Májusban az első versenyemet fülgyulladás miatt kellett lemondanom, júniusban viszont a legnagyobb ázsiai versenyen, az Asian Cup-on összetettben sikerült nyernem. Sőt, két magyar rekordot is megdöntöttem uszonyos kategóriákban, ami óriási dolog volt a sérülésem után.”

Naphire.hu: És mi most a cél? Mit gondolsz, mi lehet a maximum (mélység), amit elérhetsz?

Korok Fatima: “Világrekordot szeretnék merülni szabadmerülés kategóriában! A célom 102 méter, amit edzésen tegnap megmerültem - kisebb hibákkal. Ez egy nagyon mentális sport. Szokták mondani, hogy minden fejben dől el - a szabadtüdős merülésnél mindenképpen. Saját magunkat szabunk határt néha, amikor a félelmeink és kételyeink veszik át az irányítást. Rengeteget készültem erre az elmúlt években, tavaly három rekord kísérletem volt, de egyik sem sikerült hivatalosan akkor. Most már jobban fel vagyok készülve és úgy gondolom készen állok a rá.

Naphire.hu: Elképesztő eredményeid ellenére nehéz szponzort találni ahhoz, hogy folytathasd a pályafutásodat. Kik támogatnak most?

Korok Fatima: Sajnos, nem sajnos, én vagyok az első és jelenleg egyetlen magyar "szabadtüdős mélymerülő" profi sportoló. Pár éve már világbajnok voltam, de Magyarországon akkor még hivatalosan nem is létezett ez a sport. Azóta sokat javult a helyzet: otthon is bejegyezték a sportágat. Sőt idén már a Magyar Búvár Szövetség is hozzájárul valamivel a versenyeimhez, és a sportág is egyre nagyobb ismertségnek örvend világszerte. A családomnak köszönhetően a Korok Sportegyesület tagjaként lettem támogatható, fő szponzorom az utóbbi két évben egy budapesti gazdasági tanácsadó cég, az Econoserve Kft.. Idén egy koreai búvárfelszerelést gyártó cég, a Double K nemzetközi csapatának lettem a tagja, támogat a kollagéneket gyártó Collagenius, illetve számos kisebb cég és privát személy támogatott és segített az eddigi pályafutásom során. Máig nagyon hálás vagyok nekik ezért! De még mindig nagyon hiányzik mellőlem egy hozzáértő csapat, aki hosszútávon segítene a háttérmunkában és a pénzügyekben, hogy nekem csak az edzésekkel kelljen foglalkozni. Hiszem, ez is megvalósul egyszer. A szüleim az első perctől támogattak, nélkülük nem tudtam volna mindezt végigcsinálni. Ők a legnagyobb támogatóim és nagyon szerencsés vagyok, hogy vannak nekem és mellettem állnak mindig, a távolból is.

Naphire.hu: Lehet számszerűsíteni, hogy mennyibe kerül neked egy ilyen verseny, esetleg egy szezon?

Korok Fatima: “Egy szezon nagyjából 50 000 Amerika dollár (körülbelül 16,7 millió forint - a szerk.), a versenyek helyszínétől, számától, és a felkészüléstől függően. Nem igazán lehet külön venni a költségeket, hiszen a teljes felkészülés és versenyszezon együttesen hozza meg a sikereket. Abból élünk ami van, eddig minden évben spórolni kellett, de mindig megoldjuk, nem azért csinálom ezt, hogy meggazdagodjak, hanem mert teljes szívemből szeretem.“

Naphire.hu: A magánéletedre milyen hatással van, hogy gyakorlatilag egész évben úton vagy? Lehet tudni, van társad? Hogy viseli mindezt?

Korok Fatima: “A sok utazás nem könnyíti meg a magánéletem, sokszor nagyon hiányzik a családom és a "szárazföldi" barátaim. Az internetnek hála tudunk kapcsolatot tartani bárkivel a nagyvilágban. Igaz, vannak olyan napok, amikor nagyon magányosnak érzem magam, de senki mással nem cserélném el az életemet, hiszen erről álmodtam és most az álmaimat élem. Jelenleg nem vagyok párkapcsolatban, de hiszek benne, hogy egy szép napon megtalálom a páromat, aki benne lesz a kalandokban velem a víz alatt és a szárazföldön is.

Naphire.hu: Van esetleg civil foglalkozásod? Meddig tervezed ezt a sportot az életedben és milyen más terveid, céljaid vannak?

Korok Fatima: A szabadtüdős merülés nem csak sport számomra, hanem az életmódom, amíg élek, addig csinálni fogom. A legtöbb sporttal ellentétben ebből nem lehet kiöregedni. Van egy amerikai versenytársam, aki 74 éves, persze nem ugyanabban a korcsoportban indulunk. Civil életem régen volt már. Négy éven át kultúrális jegyértékesítőként dolgoztam, majd 5 éven át idegenvezető és projekt managerként Budapesten. Aztán Spanyolországban egy gyerekklubot vezettem három szezonon keresztül, palackos mesterbúvár vagyok és szabadtüdős oktató. Négy nyelven beszélek, de már az ötödiket tanulom. Imádtam minden munkámat, minden tapasztalat közelebb vitt ahhoz, hogy az az ember legyek aki ma vagyok. Rengeteg tervem és célom van, de a következő években szeretném magam teljesen a versenyzésnek szentelni és közben a téli időszakban kiépíteni a "szárazföldi"  életemet. Szeretnék könyvet írni, szeretnék továbbra is másokat inspirálni az álmaik megvalósításában, szeretnék tengerparti táborokat szervezni az aktív pihenésre vágyóknak, szeretnék újra gyerekekkel foglalkozni a testvéreimmel együtt tervezett közös projektben, szeretném bejárni Ázsiát és Dél-Amerikát, szeretnék részt venni óceánjáró expedícióban és dokumentum filmben, szeretnék több filmes forgatásban szerepelni és szeretnék családot és egy kutyát. Az utóbbit egyelőre nem most (mosolyog).

(Kezdőkép: instagram.com/fatimakorok.freediver)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés