Hirdetés

Tizenhat hősi halott került elő a földből Mogyoródon

Nap Híre portré Nap Híre

A holttesteket exhumálták.

Tizenhat, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak Mogyoródon - közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága. A Pest vármegyei Mogyoród egykori katolikus, ma már a helyi önkormányzat kezelésében lévő köztemetőjében a második világháború idején több hősi halált halt magyar katonát temettek el, de pontos számuk és eltemetési körülményeik nem ismertek, az ezzel kapcsolatos források ellentmondásosak – írja az MTI.

A település 1948-ban készült jelentésében három különböző nemzetiségű - magyar, német, orosz -, a Hősök ligetében található tömegsírról tesznek említést. A település kéziratos története szerint a helyi plébános a harcok befejezése után összegyűjtötte az elesett magyar katonákat a település határából és ő alakította ki végső nyughelyüket.

A hadisírgondozó szakemberek két kisebb feltárást már végeztek a területen, és akkor hat katonát sikerült exhumálniuk, de egyértelművé vált, hogy a Hősök ligetében nyugvók pontos számának megállapításához a parcella teljes feltárása szükséges.

Az exhumált tizenhat magyar katona földi maradványait a helyszínen újratemették, a közeljövőben elhelyezik az új sírhelytáblákat is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés