Hirdetés

Ideges az unió: Orbánnak jó lapjai vannak

 portré

Pénzzel bírná jobb belátásra Brüsszel Budapestet.

Mint ismert, hazánk mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az embargót is magában foglaló újabb, Oroszország elleni uniós szankciós csomagot. Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne – sőt, több jel arra utal, hogy hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról.

Orbán Viktor kormányfő múlt héten azt mondta: az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség. Szerinte a szükséges beruházásokhoz öt év kell, ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, "a háború pedig most van".

A Politico szerint a négy ország közül messze Magyarország tiltakozik leghangosabban az olajembargó ellen, Orbán Viktor pedig nagyon jól tudja, hogy nélküle az EU nem tudja azt bevezetni (ehhez – a korábbi szankciókhoz hasonlóan – az összes tagállam jóváhagyása szükséges).

Viktor szeret játszani, és most jó lapja van - idézett a lap egy korábbi magyar tisztviselőt.  

Állítólag anyagilag kompenzálja majd az Európai Bizottság Magyarországot, ha a kormány nem vétózza meg az uniós embargót az orosz kőolajimportra. A támogatást a RePowerEU stratégia keretében folyósítanák Magyarországnak – az EU új energia-stratégiáját jövő héten mutatja be az Európai Bizottság - írja a privatbankar.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés