Hirdetés

Mindent letarolt a hétfő délutáni vihar, súlyos közlemény jött a katasztrófavédelemtől

Garai Kitti portré Garai Kitti

A hétfő délutáni vihar miatt 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az országban, a legtöbbször kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel, jelezve: azóta is folyamatosan érkeznek a bejelentések.

   

A tűzoltókat Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe riasztották a legtöbbször. A közlemény szerint 22 épületben keletkeztek károk: vagy a szél bontotta meg a tetőszerkezetet, vagy fa dőlt rá.     

Miskolcon egy gimnázium tetejét bontotta meg a szél, Poroszlón a református templom teteje sérült meg 50 négyzetméteren. Mátraterenyén a szél megbontotta egy családi ház tetejét, a lehulló darabok pedig az előtte parkoló autót is megrongálták.

Három családi ház lakhatatlanná vált: Kazáron, Ózdon, és Magosligeten egy-egy épület tetejét a vihar annyira megrongálta, hogy az ott élőknek rokonokhoz kellett költözniük; összesen 15 ember kényszerült elhagyni az otthonát - sorolták a közleményben.

Jelezték, hogy mivel sokan csak kedd reggel észlelték a keletkezett károkat, ezért folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelemhez: 150 beavatkozás jelenleg is folyamatban van, a legtöbb Debrecenben és környékén.     

Az OKF felhívta a figyelmet arra, hogy a vihar után érdemes körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat. Azt kérték, hogy ha sérült a közműhálózat, értesítsük a szolgáltatót, azonban az elszakadt elektromos vezetéket ne közelítsük meg, ilyen esetben azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Mint arról a naphire.hu is beszámolt, volt ahol dió nagyságú jéggel érkezett meg a vihar, míg másutt brutális szél tombolt. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés