Hirdetés

Vészjósló hír jött a magyar határról, menekülnek az emberek

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon szerdán 4682-an léptek be Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3755 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 121 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 20 ember, köztük 11 gyermek érkezett szerdán Budapestre az ukrajnai háború elől. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel együtt segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is - tették hozzá.

Friss hír közben az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, hogy a nemzetközi közösség állhatatossága révén sikerült csökkenteni azt a veszélyt, hogy Oroszország atomfegyvert vet be az Ukrajna elleni háborújában - mondta Olaf Scholz német kancellár egy csütörtöki interjúban.      

Oroszország "változatlan brutalitással támadja Ukrajnát", változás viszont, hogy "már nem fenyeget atomfegyverrel", méghozzá azért, mert a nemzetközi közösség világosan jelezte Moszkvának, hogy ez nem elfogadható - emelte ki a kormányfő a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban.

Rámutatott, hogy novemberi pekingi látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnökkel együtt kifejezésre juttatták, hogy "atomfegyvert bevetni tilos", majd a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó, német soros elnökség vezetésével dolgozó G20 csoport is megerősítette ezt az álláspontot.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e mindezzel elhárítani a nukleáris eszkaláció - az atomháború - veszélyét, azt mondta, hogy egyelőre csak csökkenteni tudták a veszélyt. Emmanuel Macron francia elnök véleményéről, miszerint a vérontás megállításához az is szükséges, hogy a Nyugat adjon biztonsági garanciákat Oroszországnak, a kancellár elmondta: az a legfontosabb, hogy Oroszország "azonnal vessen véget a háborúnak és vonja vissza csapatait".     

Utána "természetesen készen állunk tárgyalni Oroszországgal az európai fegyverzetellenőrzésről", de "ezt már a háború előtt felajánlottuk, és álláspontunk nem változott".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés