Hirdetés

A kormány titokban meghosszabbította a háborús veszélyhelyzetet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Szerdán járt volna le a háborús veszélyhelyzet, ám a kormány teljes titokban meghosszabbította azt. Mint ismert, legutóbb október 28-án hirdették ki veszélyhelyzetet, 30 napra. 

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra hivatkozva a már korábban kihirdetett háborús veszélyhelyzet hatályát hosszabbította meg a kormány egy hétfői rendeletével - írja a Portfolio. A kormányrendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá. 

A rendeletben azt írták, hogy az intézkedés a hatálybalépését követően a 210. napon hatályát veszti, így legalább 2023. június 27-ig fenntarthatják a háborús veszélyhelyzetet.

A Portfolio cikkében kitért arra is, hogy novemberben módosult az alaptörvény, ugyanis a korábbi hat különleges jogrend  – rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet – helyett már csak rám különleges jogrend van az országban: hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet.

Mint írták: a veszélyhelyzet fenntartása továbbra is lehetőséget ad a kormány számára a rendeleti és rendkívül gyors kormányzásra. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés