Hirdetés

Óriási veszélyben forgatott az ATV stábja Izraelben, menedékbe kellett menniük

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az elmúlt öt napban több mint 1300 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területekre.

Az ATV stábja Izraelbe utazott, hogy a helyszínről tudosítson a napok óta tartó rakétaháborúról. Ahogy arról a napokban a Nap Híre is beszámolt, a kialakult helyzet miatt még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is lemondta a hétfőre tervezett izraeli útját, és egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy mikor pótolhatja a látogatást. 

A tárcavezető azért mondta le az utazást, mert a héten ismét kiéleződött a konfliktus Izrael és Palesztina között: szerdán Gázából mintegy háromszázötven rakétát indítottak izrael felé, miután az izraeli légierő újabb légicsapással egy páncéltörő rakétát kilőni készülő osztaggal végzett a Pajzs és a nyíl hadműveletben.  Azóta pedig több mint 1300 rakétát indítottak el a Gázai övezetből. 

Szombaton azonban az izraeli hadsereg és az Iszlám Dzsihád egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kötött, ezzel hivatalosan véget ért az ötnapig tartó rakétaháború.

Azonban, ahogy az ATV Híradójában is elhangzott, a szombat este 10 órától életbe lépett tűzszünetet eddig mintegy három rakétával sikerült megsérteniük. Az elmúlt napokban a harcokban az izraeli oldalon ketten, míg a palesztin oldalon legalább tízen vesztették életüket.

Lapunknak Novák András, az ATV tudosítója elárulta, hogy a tévécsatorna stábja éppen egy rakétatámadás idején forgatott Asdódban, amikor a Gázai övezetből támadást indítottak. Hozzátette, nekik is menedékbe kellett menniük, amikor meghallották a szirénákat. Elárulta azt is, hogy a Vaskupola nevezetű izraeli légvédelmi rakétarendszer folyamatosan válaszolt az érkező rakétákra.

A Híradó riportjából pedig kiderült, hogy az izraeli hadseregnek a válaszcsapásaikkal sikerült likvidálniuk az Iszlám Dzsihád öt vezetőjét. A riportban az is elhangzott, hogy az Iszlám Dzsihád támadásai miatt félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát és Izrael déli részéből északra menekülnie. A Gázai övezet mellett élőket, mintegy 11 ezer embert pedig a kormányzat szállásolt el az elmúlt héten.

A polgári védelem még fenntart néhány biztonsági intézkedést, például korlátozzák a kültéri és beltéri gyülekezést is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés