Hirdetés

Súlyos veszélyben a magyar nyugdíjasok pénze

Nap Híre portré Nap Híre

Vízóra-leolvasónak adják ki magukat a trükkös tolvajok, így próbálnak meg nyugdíjasokat átverni és kifosztani. Most azonban két bűnözőnek nem volt szerencséje, ugyanis a rendőrök Budapesten elfogták őket. A két férfi idős több idős embert is megkárosított a saját lakásában: volt, akit az utcáról kísértek haza, de volt olyan is, akihez becsöngettek.

A két férfi május 11-én egy 86 éves nőt szólított le az utcán és kísért haza a 13. kerületi otthonába, majd magukat vízóra-leolvasónak kiadva bejutottak az idős asszony lakásába, és onnan pénzt, táskát és egy bronzérmét is elvittek. Ám ugyanez a két férfi lehetett az is, aki egy korábbi, egy hónappal ezelőtti bűncselekmény során szintén magát vízóra-leolvasónak kiadva, a munkadíjra hivatkozva kért és vett el pénzt egy másik idős embertől - derül ki a rendőrség közleményéből. 

A bűnözők egy harmadik esetben egy angyalföldi lakástulajdonostól csaltak ki nagyobb összeget, akkor vízóracserére hivatkozva 70 ezer forint előleget kértek, miközben több mint 1 millió 800 ezer forintot loptak el tőle. A tolvajokat május 11-én a VI. kerületben fogták el, autójukban megtalálták a 86 éves hölgytől aznap ellopott tárgyakat is. A 43 éves K. Krisztián és a 41 éves K. Márió részleges beismerő vallomást tett - írja a divany.hu.

Így ellenőrizd, hogy csaló-e a leolvasó

Hivatkozás másolása
  • Idegent soha ne engedj be a lakásodba. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor ne hagyd egyedül.
  • Előfordul, hogy hivatalos személynek vagy egy szolgáltató munkatársának, például postásnak, újságosnak, szerelőnek, díjbeszedőnek, mérőóra-leolvasónak vagy rendőrnek adják ki magukat a csalók, esetleg bajba jutott személyként kérnek segítséget. A szolgáltatók alkalmazottjai azonban mindig rendelkeznek érvényes – fényképes – igazolvánnyal, amellyel igazolhatják magukat és azt, hogy munkájukat jogszerűen végzik. Önmagában az egyenruha nem biztosíték arra, hogy valóban tisztességes szándékkal csengetnek, főleg előzetes értesítés nélkül. 
  • Ha bizonytalan vagy, hívd fel az érintett szolgáltatót és érdeklődj arról, hogy valóban az alkalmazásában áll-e az ajtód előtt várakozó illető. 
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnál, azonnal hívd a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívó számon.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés