Hirdetés

Egyre veszélyesebb éjszaka vezetni, azonnali fellépést követelnek az autós csoportok

Garai Kitti portré Garai Kitti

A legtöbb autós szerint egyre jobban elvakítják az embert a fényszórók, ezért az autós csoportok azonnali kormányzati fellépést követelnek.

Egy új felmérés szerint sok járművezető úgy véli, hogy a mostani fényszórók balesetveszélyesek, olyan erős a fényük. Az idősebb autósok egy része emiatt már inkább kerüli az éjszakai vezetést. Az autós szervezetek sürgetik a brit kormányt, hogy tegyenek lépéseket a vakító fényszórók ellen, amelyek szerintük "veszélyt jelentenek a szembejövő járművezetőkre", és növelik a balesetek kockázatát. 

A RAC saját felmérése szerint ötből négy sofőr panaszkodik a fényszórókra, a megkérdezettek 85 százaléka szerint egyre súlyosabb a probléma. A vállalat szerint a fényszórók azért tűnnek fényesebbnek a modern autókon, mert a hagyományos halogén izzók helyet LED-ekkel vannak felszerelve, amik intenzívebbek és fókuszáltabb fénysugarakat eredményeznek. S bár a LED javítja a járművezető látási viszonyait, ám az a többi közlekedő kárára válhat - írja a Sky News.

További problémát jelent, hogy sok autós rosszul állítja be a fényszóróit, illetve az is, hogy egyre több magasabb autó, terepjáró jár az utakon. 

Egy újabb felmérésben 2000 britet kérdeztek meg a fényszórókkal kapcsolatban. Ebből az derül ki, hogy 89%-uk szerint egyes fényszórók túl veszélyesek. A válaszadók 64%-a pedig egyenesen balesetveszélynek nevezte az erős fényszórókat. 

A kormány adatai szerint 2013 óta évente átlagosan 280 olyan ütközés történt Nagy-Britanniában, amelyben a vakító fényszórók közrejátszottak. Ebből évente hat olyan baleset volt, amelyben valaki életét vesztette.

A naphire.hu arról is írt, hogy egy átlagmagyarnak mennyit kell dolgoznia egy új autóért. A tavaly év végi összesítés szerint a legolcsóbb, itthon kapható kisautó a Mitsubishi Space Star, ami 4,4 millió forintba kerül újonnan, amiben klíma van, de rádió már nincs. Egy ilyen autóért a tavalyi adatok alapján, ha másra nem költ az ember, az országos nettó átlagkeresetből nagyjából egy évig kellene rá félretenni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés