Hirdetés

Brutális vérontás kezdődik az orosz-ukrán háborúban

Nap Híre portré Nap Híre

A Fehér Ház szerint Kijev elkezdte használni az Egyesült Államok által szállított kazettás bombákat és lőszereket.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint a fegyverek frontvonalra történő telepítésére a múlt héten megtörtént. Hozzátette: az ukrán erők "megfelelően és hatékonyan alkalmazzák őket, és valóban hatással vannak az orosz védelmi alakzatokra és Moszkva védelmi manővereire."

Joe Biden amerikai elnök a CNN amerikai hírtelevízió által július elején sugárzott interjúban azt mondta, hogy "nagyon nehéz döntést" hozott e fegyverek Ukrajnának történő szállításáról, amit azzal indokolt, hogy Kijev "kifogyott a lőszerekből" - közölte az MTI.

A kazettás bombák akár több száz apró robbanótöltetet is szétszórhatnak, amelyek a talajban maradva a konfliktus befejeződése után a polgári lakosság számára is kockázatot jelentenek. Aki a kazettás lőszerek által beterített területen tartózkodik, nagy valószínűséggel meghal vagy súlyosan megsérül. Használatukat számos ország betiltotta egy 2008-ban Oslóban aláírt egyezmény alapján. Ennek a megállapodásnak viszont nem részese sem Oroszország, sem az Egyesült Államok és Ukrajna sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija-1 közszolgálati televíziós csatornának adott, vasárnap sugárzott interjújában hangsúlyozta, hogy "Oroszországnak jó készletei vannak kazettás bombákból", és azzal fenyegetett, hogy a frontvonalon is beveti őket, ha Kijev ilyen típusú fegyvert használna.

Az ukrán hadsereg viszont a konfliktus kezdete óta azzal vádolja Moszkvát, hogy használja a kazettás bombákat és lőszereket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés