Hirdetés

Van remény: így mentenék meg a Velencei-tavat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sürgős intézkedésre van szükség a Velencei-tavon, ugyanis a jelenlegi vízállás az „optimálistól" legalább még 50 centiméternyire van. Úgy tűnik, most megtalálták a megoldást, ami megmentheti a magyarok egyik kedvenc tavát. 

Az agroinform cikke szerint szennyvíztisztítókból pótolnák a vizet a Velencei-tóba. Mint írták, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést után jelentette be, hogy hivatalosan is megkeresik a kormányhivatalt és az érintett hatóságot azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tóéra.

Tessely hozzátette, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére, ami napi 800 köbméter vizet jelent. Emellett átirányítanák a csákberényi szennyvíztisztítő telep vizét is, amely eddig szintén más területre pumpálta a tisztított vizet. Így összesen napi 1000 köbméter vizet tudnak majd a Velecei-tóhoz vezetni. 

"Ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdték, azt mondták, minden csepp vizet megpróbálnak ott tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást" – fogalmazott Tessely Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés